Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Složení potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:



Složení mléčného tuku a jeho výživový význam
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 102125 ; Vydáno : 18.6. 2010 ; Autor : Ing. Irena Suková
Souhrn poznatků o složení mléčného tuku a jeho významu z výživového hlediska.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

Po uskutečnění semináře „Mléčný tuk ve výživě“ (Heidelberg, listopad 2009) aktualizovala odborná skupina „Lipide der Milch“ Německé vědecké společnosti pro tuky (DGF = Deutsche Gesellschaft für Fettwissenschaft) své poznatky.


Prof. Bernard Jahreis (Univerzita Jena)

Vedle klasických nasycených tuků obsažených i v rostlinných olejích obsahuje mléčný tuk mastné kyseliny (MK) s krátkým a středním řetězcem, konjugované linolové kyseliny a MK s lichým počtem uhlíků a rozvětvené MK. Poměr omega-6 a omega-3MK je optimální.

MK se středně dlouhým řetězcem zvyšují koncentraci příznivého HDL-cholesterolu v séru (snížení rizikového faktoru metabolického syndromu). MK kyseliny typické pro mléko přežvýkavců (C 15:0 a C 17:0) nejsou spojovány s kardiovaskulárním rizikem.

Složení konvenčního mléčného tuku, který obsahuje až 70 % nasycených MK, může být pozitivně ovlivněno krmivem. Mléčný tuk pasených krav (a krav krmených zeleným krmivem) se vyznačuje relativně nízkým obsahem nasycených MK a vysokým podílem  mono- a poly-nenasycených MK a konjugované kyseliny linolové (CLA).

Z hlediska kardiovaskulárních chorob se za rizikové považují nasycené MK jako je kyselina laurinová (C 12:0), myristová (C 14:0), palmitová (C 16:0), které celkem tvoří kolem 40 % mléčného tuku. Obsah těchto MK je relativně nízký,  a v porovnání např. s margariny je srovnatelný.  Aktuální analýzy 27 pomazánkových tuků vykazují podíl ca 30 % těchto MK.

Složení margarínů se v posledních letech změnilo, nyní obsahují méně trans-MK.

Podle nejnovější meta-analýzy neexistuje přesvědčivý důkaz, že příjem nasycených MK z mléka a mléčných výrobků zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Podle pěti kohortních studií neexistuje signifikantní souvislost mezi příjmem mléka a výskytem koronárních onemocnění.

Mléko obsahuje kromě tuku řadu dalších bioaktivních složek (fosfolipidy, sfingomyelin, imunoglobuliny, lysozym, bifidogenní glykomakropeptidy, vitaminy rozpustné v tuku a karotenoidy). Kromě toho je mléko bohatým zdrojem draslíku. Lze předpokládat, že ochranné vlastnosti těchto složek převažují nad negativními vlivy nasycených MK s dlouhým řetězcem.

Stále platí, že každodenní porce mléka je důležitým příspěvkem zdravé výživy.


Dr. Anke Jaudszus (Univerzita Jena)

Protialergický potenciál mají omega-3 MK a CLA. Základním důkazem preventivního působení proti alergickému astmatu je podle nizozemské studie pravidelná konzumace plnotučného mléka v dětském věku.

Dr. Joachim Molkentin (Max Rubner Inst, Kiel)

Během 18-měsíčního vyšetřování 250 vzorků plnotučného mléka se ukázaly rozdíly mezi ekologicky produkovaným a konvenčním mlékem. Obsah kyseliny alfa-linolenové je u bio-mléka výrazně vyšší a obsah stabilního  uhlíkového izotopu C-13 je výrazně nižší. V důsledku kombinace těchto dvou nezávislých parametrů je vhodné nahradit část konvenčně zpracovaného mléka bio-mlékem (záleží na způsobu krmení).


Ernährung, 34, 2010, č. 4, s. 163-164


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.