Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Bezpečnost potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Tolerovatelný příjem laktózy při její nesnášenlivosti
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 104759 ; Vydáno : 5.10. 2010 ; Autor : Ing. Alexandra Kvasničková ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Vědecké stanovisko EFSA k meznímu příjmu laktózy u osob s intolerancí laktózy a galaktosémií.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin, jeho panel pro dietetické výrobky, výživu a alergie (EFSA–NDA), aby vypracoval vědecké stanovisko k mezním hodnotám příjmu laktózy u osob s intolerancí (nesnášenlivostí) laktózy a galaktosémií.
Laktóza je disacharid složený z glukózy a galaktózy, který je primárním sacharidem mléka savců. Laktóza se po konzumaci hydrolyzuje laktázou, enzymem mikroklkové membrány enterocytů na své složky, glukózu a galaktózu, které se absorbují. Pokud je aktivita laktázy nízká nebo chybí, nestrávená laktóza vyvolává příznaky laktózové intolerance.
Osoby s galaktosémií, dědičnou poruchou metabolismu galaktózy, také “netolerují” laktózu, ale jejich symptomy jsou závažnější a liší se značně od symptomů osob s intolerancí laktózy.
Panel NDA došel k závěru (viz příloha), že nelze stanovit jednu prahovou hodnotu laktózy pro všechny osoby s intolerancí laktózy, neboť mezi osobami existují velké rozdíly v intoleranci.
Symptomy intolerance laktózy byly popsány u některých osob po příjmu méně než 6 g laktózy. Podle panelu NDA naprostá většina osob s poruchou trávení laktózy bude tolerovat až 12 g laktózy jako jednu dávku, při které se symptomy neprojeví nebo budou jen mírné. Vyšší dávky mohou být tolerovány, pokud se rozdělí do dne.
Nelze udat přesnou prahovou hodnotu pro příjem galaktózy/laktózy, pod kterou nedochází k vyvolání nežádoucích účinků. Mléko a mléčné nápoje, ve kterých je laktóza (částečně) enzymově hydrolyzována na glukózu a galaktózu, a ze kterých není galaktóza odstraněna, nejsou vhodné pro pacienty s galaktosémií bez ohledu na zbytkový obsah laktózy.
 
Důsledky technologie snižování laktózy v potravinách
Existují jen omezené informace o tom, jak technologické procesy aplikované k odstranění laktózy z výrobků mají vliv na změnu složení. Tyto změny mohou vést k nižšímu obsahu sacharidů a v případě ultrafiltrace nebo chromatografické separace také k malému snížení obsahu minerálních látek. Není pravděpodobné, že by snížení bylo významné. Důkazy, které jsou k dispozici, nedovolují formulovat vědecký závěr o možném vlivu laktózy na absorpci vápníku. Nelze očekávat žádné negativní výživové důsledky z konzumace mléčných výrobků s hydrolyzovanou laktózou ani u LNP ani u zdravých osob, pokud jediným rozdílem mezi konvenčními mléčnými výrobky a výrobky s hydrolyzovanou laktózou je obsah laktózy. Vyloučení konvenčních mléčných výrobků bez náhrady nebo uzpůsobení stravovacích návyků může vést k nízkému příjmu vápníku, vitaminu D a riboflavinu.
 
 
Zdroj: EFSA

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.