Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Spotřeba potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Darovat potraviny na charitu bude pro firmy výhodnější. Ministerstvo zemědělství to vítá jako krok k zamezení plýtvání a pomoci potřebným
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 133127 ; Vydáno : 20.11. 2014 ; Autor : Mgr. Dana Koubová
Tisková zpráva MZe ze dne 20. 11. 2014.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Lidé mohou tuto sobotu věnovat trvanlivé potraviny potřebným v rámci Národní potravinové sbírky. Stane se tak díky iniciativě Ministerstva zemědělství a jednáním se zástupci Ministerstva financí a potravinových bank. U potravin darovaných potravinovým bankám bude možné v daných případech stanovit základ daně z přidané hodnoty v minimální hodnotě, která se bude blížit nule, případně bude nulová. Pro firmy tak bude výhodnější věnovat sociálně potřebným například jídlo s končícím datem trvanlivosti.

„Vítám, že výrobci a obchodníci nebudou muset platit DPH za potraviny, které se rozhodnou věnovat lidem v hmotné nouzi. Několikrát jsem o tom jednal s Ministerstvem financí i s potravinovými bankami. Pro obchodníky bude výhodnější dát jídlo na charitu, než ho například vyhodit. Jednoznačně jde o jeden z nástrojů, který zamezí plýtvání potravinami, které se navíc dostanou k sociálně potřebným,“uvedl ministr Marian Jurečka.

U darovaných potravin musí producenti a prodejci v současné době odvádět 15% DPH z ceny potravin, tedy stejně vysokou jako u potravin, které se prodávají za běžnou cenu.

V sobotu 22. listopadu mohou lidé věnovat trvanlivé potraviny v Národní potravinové sbírce. Jídlo dostanou přednostně charitativní organizace, které poskytují pomoc například seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám a dětským domovům. Ministerstvo zemědělství tento projekt podporuje jako strategický partner a současně letošnímu ročníku poskytl ministr zemědělství Marian Jurečka svoji záštitu.  

Darované potraviny musí být bezpečné a zdravotně nezávadné. Podle evropského práva jsou potraviny s překročeným datem použitelnosti považovány za nebezpečné a nesmí se prodávat. Naopak potraviny s označením minimální trvanlivosti mohou být po překročení tohoto data uváděny na trh. Na charitu mohou obchodníci dát i zboží s estetickými vadami.

V Evropské unii se ročně vyhodí 90 milionů tun potravin, tj. 180 kilogramů na obyvatele za rok. Nejvíce se plýtvá s ovocem a zeleninou. Pokud by se do roku 2020 nic nezměnilo, potravinový odpad by se zvýšil o 40 %. Cílem Evropské komise je snížit potravinový odpad do roku 2020 o 50 %, čímž by se v EU ušetřilo 95 miliard eur.

Hynek Jordán
ředitel Odboru komunikace MZe


http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2014_darovat-potraviny-na-charitu-bude-pro.html

 

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.