Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Bezpečnost potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Vědecké informace o mykotoxinech a přírodních rostlinných toxinech
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 96888 ; Vydáno : 10.12. 2009 ; Autor : Ing. Alexandra Kvasničková ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Zpráva vytvořená pro potřeby EFSA na základě spolupráce podle článku 36 nařízení (ES) č. 178/2002.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Jednotlivé členské státy EU navrhly kompetentní instituce, které mají být nápomocny EFSA v plnění jeho poslání (spolupráce s EFSA na základě článku 36 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002). Práce zajišťované těmito institucemi se týkají zejména:
 
– sběru dat,
– jiné přípravné práce související s vytvářením vědeckých stanovisek,
– jiné vědecké a technické podpory.
 
Ne všechny organizace na seznamu musí nezbytně tuto práci vykonávat. Pro jednotlivé úkoly vyhlašuje EFSA výběrová řízení, do kterých se vybrané organizace přihlašují. Organizace, které uspějí, získají od EFSA finanční prostředky.
 
Na základě článku 36 byla vypracována vědecká/technická zpráva “Vědecké informace o mykotoxinech a přírodních rostlinných toxinech” (viz příloha).
 
Zpráva uvádí informace týkající se:
 
– morfia, rostlinného toxinu obsaženého v semenech máku,
– alternaria toxinů v potravinách a krmivech,
– námelových alkaloidů v potravinách,
– moniliforminu v potravinách a krmivech,
– nivalenolu v krmivech,
– diacetoxyscirpenolu v potravinách a krmivech,
– sterigmatocystinu v potravinách a krmivech,
– phomopsinů v potravinách a krmivech.
 
Po krátkém úvodu jsou popsány plísně, které se podílejí na produkci jednotlivého specifického mykotoxinu. Následně se uvádějí fyzikálně-chemické vlastnosti, biosyntéza a chemická analýza, údaje o výskytu, postupy jejich snižování v období před a po sklizni, farmakokinetická hlediska (absorpce, distribuce, vylučování, metabolismus, přenos), toxicita (akutní, chronická). Informace o toxických látkách ve zprávě se opírají o současné poznatky.
 
 
Zdroj: EFSA

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.