Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Informační zdroje
Akce
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Nanotechnologie a spotřebitelé
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 111402 ; Vydáno : 8.6. 2011 ; Autor : Ing. Alexandra Kvasničková ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Průzkum mezi spotřebiteli, jak přijímají použití nanotechnologie u potravin a potravinářských výrobků.

Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) pověřil TNS-BMRB, aby provedl ve Velké Británii sérii seminářů pro občany (“citizens forums”) s cílem vést dialog s veřejností o potravinářských normách. Tento program běží již od roku 2006, přičemž se v roce 2011 zaměřuje na zjišťování názorů spotřebitelů na použití nanotechnologie u potravin a potravinářských obalů. V rámci zjišťování názorů spotřebitelů bylo v termínu listopad 2010 – únor 2011 uspořádáno dvanáct workshopů v šesti lokalitách Velké Británie.
První reakce spotřebitelů na použití nanotechnologie u potravin a potravinářských obalů byly značně různorodé. Postupně se otázky spotřebitelů soustředily na tři hlavní témata a sice:
1. Je nanotechnologie nezbytný pokrok?
2. Je použití nanotechnologie v zájmu spotřebitelů nebo jen pro dosažení zisku průmyslu?
3. Převažují výhody nanotechnologie nad jejími riziky?

Jako nezbytný předpoklad pro zavádění nanotechnologie spotřebitelé souhlasně uvedli poskytování dostatečných informací. To umožní spotřebitelům, aby se sami rozhodli, zda budou konzumovat výrobky obsahující nanomateriály. Pokud jde o významný pokrok, který nanotechnologie představuje, povede odpovídající informování rovněž k uklidnění spotřebitelů, neboť nebudou drženi v nevědomosti (“kept in the dark”). 

Specifické možnosti informování spotřebitelů:
Značení potravin: bez ohledu na různé názory na účinnost značení, považuje se značení potravin za základní požadavek pro výběr u spotřebitelů a mělo by také zajistit transparentnost.
Registr schválených výrobků: účastníci workshopů kladně hodnotili vytvoření aktuálního snadno přístupného online seznamu všech výrobků na trhu obsahujících nanomateriály.
Informace od výrobců: spotřebitelé nedůvěřují záměrům potravinářského průmyslu; domnívají se, že se  informace, aby byly užitečné, budou muset regulovat a poskytovat společně s neutrálnějšími zdroji.
Vzdělávání a zvyšování povědomí: vzdělávání veřejnosti v problematice nanotechnologie považují spotřebitelé za nezbytné pro zvyšování povědomí a pro pochopení jiných zdrojů informací, např. značení a registru schválených výrobků. Tyto informace by rozhodně měly být poskytovány dříve, než jsou výrobky uváděny na trh, a to proto, aby se zamezilo panice v médiích a veřejnost se zapojila do probíhající diskuse o pokrocích ve výzkumu.

Zpráva TNS-BMRB, která byla publikována 21.4.2011, je k dispozici v příloze.
Příloha: FSA Citizens Forums: Nanotechnology and food (pdf, 479 kB, 41 stran)

Zdroj: FSA


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Zpravodaj SZPI obhájil loňské vítězství
Cena prezidenta PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek
Prioritní vzdělávací akce pro poradce v roce 2015
Pěstování geneticky modifikovaných rostlin
Veřejné zasedání ČK GMO
Potencionál jedlého hmyzu ve střední Evropě
Zámecká pouť v pobočce Národního zemědělského muzea na zámku Kačina
SZÚ - nový web portál Nutrivigilance
Cukráři v Národním zemědělském muzeu Praha
10 rad dětem pro zdravý životní styl

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.