Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Informační zdroje
Akce
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Týden bezpečnosti potravin 2011
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 111431 ; Vydáno : 9.6. 2011 ; Autor : Ing. Alexandra Kvasničková ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Týden od 6. do 12.6.2011 byl ve Velké Británii vyhlášen za Food Safety Week.
fiogf49gjkf0d

V době probíhající epidemie E. coli v Evropě začal ve Velké Británii každoroční týden bezpečnosti potravin, který má připomenout, jak je důležité dodržovat správnou hygienu potravin.
V letošním roce se týden bezpečnosti potravin zaměřuje na dobrou hygienu v domácnostech, což má napomoci zastavit šíření nebezpečných bakterií. Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) bude v tomto období úzce spolupracovat s potravinářskými subjekty v rámci celého potravinového řetězce na snižování rizik, že se nebezpečné bakterie dostanou na talíře spotřebitelů.
FSA provedl průzkum u více než dvou tisíc osob, který měl zjistit, co si spotřebitelé představují pod dobrou hygienou. Dotazovaní se vyjadřovali k řadě stanovisek týkajících se bezpečnosti potravin a měli určit, zda příslušné tvrzení je pravdivé či nikoliv. Výzkum ukázal, že většina lidí ví, co je dobrá hygiena v kuchyni, ale stále má určité špatné představy o bezpečnosti potravin.
Více než polovina dotázaných (57 %) si myslí, že potravina, když dobře vypadá a voní, je bezpečná. To je chybný názor. Potenciálně nebezpečné potraviny, např. obsahující nežádoucí E. coli, nemusí mít zhoršenou vůni a vzhled. Průzkum se rovněž zaměřil na to, co si spotřebitelé představují pod údaji na obalu jako je “spotřebujte do”, “datum minimální trvanlivosti”, které se týkají spíše kvality potravin než jejich bezpečnosti.
Podle Boba Martina, experta na bezpečnost potravin v FSA, tento průzkum mezi spotřebiteli ukázal, že mnoho spotřebitelů neví, jak má potraviny skladovat, připravovat a tepelně opracovávat, což zvyšuje riziko výskytu otrav z potravin.
V průběhu týdne bezpečnosti potravin proběhne ve Velké Británii řada osvětových akcí (ve školách i mezi dospělými), které budou upozorňovat na důležitost bezpečnosti a hygieny potravin v domácnostech. Výsledky průzkumu mezi spotřebiteli jsou v příloze. Průzkum provedla z pověření FSA společnost GfK NOP.

Příloha:  Food Safety Week: Face-to-face Omnibus. Summary of key findings (pdf, 524 kB, 54 stran)

Zdroj: FSA


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Zpravodaj SZPI obhájil loňské vítězství
Cena prezidenta PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek
Prioritní vzdělávací akce pro poradce v roce 2015
Pěstování geneticky modifikovaných rostlin
Veřejné zasedání ČK GMO
Potencionál jedlého hmyzu ve střední Evropě
Zámecká pouť v pobočce Národního zemědělského muzea na zámku Kačina
SZÚ - nový web portál Nutrivigilance
Cukráři v Národním zemědělském muzeu Praha
10 rad dětem pro zdravý životní styl

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.