Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Informační zdroje
Publikace z ČR i ze světa
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Schvalování potravin nového typu
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 25151 ; Vydáno : 19.4. 2004 ; Autor : Ing. Irena Suková
Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu UK posuzuje "zásadní rovnocennost" některých potravin přihlášených jako potravina nového typu. Jedná se o glukosamin produkovaný Aspergillus niger, extrakt bohatý na astaxantin, semínka "Chia" a další.
fiogf49gjkf0d

Poradní výbor Velké Británie pro potraviny a procesy nového typu (UK ACNFP) projednává záležitost glukosaminu z Aspergillus niger. Má vypracovat stanovisko posuzující zásadní ekvivalenci s již existujícími produkty, aby mohlo být použito ustanovení nařízení EU 258/97 umožňující zkrácení schvalovacího procesu. Stanovisko má zaslat členským státům a Komisi.
Glukosamin-hydrochlorid produkovaný plísní Aspergillus niger je přirozeně se vyskytující aminokyselina, která je většinou složkou chrupavky a používá se jako doplněk stravy. Výrobek firmy Cargill má název REGENASURE a jedná se o první glukosamin, který nebyl získán z tkání mořských živočichů. Podle názoru výrobce by nový produkt měl být posuzován jako ekvivalent existujícího glukosamin-hydrochloridu získaného ze zbytků mořských živočichů.

Kromě glukosaminu bude výbor posuzovat i extrakt bohatý na astaxantin z Haemotococcus pluvialis, který by také mohl být vyhodnocen jako v zásadě ekvivalentní.
Dále bude věnována pozornost zprávě francouzského úřadu ohledně dvou extraktů z listů vojtěšky a hodnocení belgického úřadu ohledně řepkového semene Monsanto 8 RF3 a 8xRF3. To spadá pod záměrné uvolňování podle směrnice 2001/18.
Na programu bude i žádost o schválení "Chia seeds" (Salvia hispanica L.) jako potraviny nového typu, která byla podána v polovině r. 2003. Semena Chia hodlá firma Craig & Sons používat jako složku nového typu do chleba, jako alternativní zdroj n-3 polynenasycených mastných kyselin (kyselina linolenová).
Jedná se o drobná semínka byliny z rodu máty pocházející z hornatých oblastí Jižní i Severní Ameriky, která byla užívána již Aztéky. Vyznačují se příznivým složením mastných kyselin (n-3, n-6) a výraznou schopností želírovat ve vodě (i v žaludku), s čímž souvisí mnohostranný výživový význam. Semínka absorbují až 12násobek vody, gel v žaludku tvoří bariéru před trávicími enzymy, zpomaluje se štěpení polysacharidů (vhodné pro diabetiky). Vzhledem ke snadné stravitelnosti je lze doporučit jako součást výživy nemocných, dětí, kojících matek, sportovců aj. Podrobnější informace najdete na následujících adresách:
http://www.living-foods.com/articles/chia.html
http://www.foodstandards.gov.uk/news/newsarchive/chiaseed
Posouzena budou  také stanoviska členských států týkající se zásadní ekvivalence různých produktů ze šťávy noni

.
EU Food Law, 2004, č. 160, (18. 3. 2004), s. 6-7

EU Food Law, 8. 4. 2004, č. 163, s. 6


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Zpravodaj SZPI obhájil loňské vítězství
Cena prezidenta PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek
Prioritní vzdělávací akce pro poradce v roce 2015
Pěstování geneticky modifikovaných rostlin
Veřejné zasedání ČK GMO
Potencionál jedlého hmyzu ve střední Evropě
Zámecká pouť v pobočce Národního zemědělského muzea na zámku Kačina
SZÚ - nový web portál Nutrivigilance
Cukráři v Národním zemědělském muzeu Praha
10 rad dětem pro zdravý životní styl

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.