Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Bezpečnost potravin
Jakost potravin
Spotřeba potravin
Označování potravin
Analýza potravin
Nové potravinářské výrobky
Potravinářská aditiva, doplňky
Potravinářské obory
Potravinářská technologie, technika
Podniky, trhy
Potravinářské obaly
Potravinářská legislativa
Potravinářské akce
Potravinářský výzkum
Informační přehledy – potravinářství
Archiv
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Zdravotní efekt oxidace cholesterolu v potravinách
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 120465 ; Vydáno : 21.6. 2012 ; Autor : Ing. Irena Suková
Přehledová informace o cholesterolu včetně zjištěných množství oxidačních produktů v některých potravinách a faktorů, které je ovlivňují jejich vznik. Jsou shrnuty možné biologické procesy v těle včetně toxických účinků.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Cholesterol je polycyklický mononenasycený alkohol (C27H450H), který patří mezi steroly. Sestává ze tří nearomatických kruhů s 6 uhlíky a jednoho kruhu s 5 uhlíky. Vyskytuje se volný nebo ve formě esterů  s mastnými kyselinami nebo s lecitinem. Volný i esterifikovaný cholesterol je absorbován v tenkém střevě a transportován prostřednictvím lipoproteinů (volný na vnějším povrchu, esterifikovaný uvnitř lipoproteinů) do jater a dalších tkání.

Je známo, že u organismů s eukaryotickými buňkami (buňky s diferencovaným jádrem a s biomembránovými strukturami), včetně lidí , patří cholesterol k esenciálním látkám. Má vliv na stabilitu, pružnost a propustnost buněčné membrány a je substrátem pro endogenní syntézu steroidních hormonů, vitaminu D, žlučových kyselin aj. Nežádoucí je však vytváření plaku na stěnách cév (ateroskleróza), a související kardiovaskulární choroby.  Kromě toho je velmi reaktivní.

Cholesterol může podléhat oxidačním reakcím, při nichž se vytváří pře 70 různých oxidačních produktů, které mají podobnou strukturu jako cholesterol, ale s dalšími  funkčními skupinami jako hydroxyl, keton, epoxid, etherický kruh a hydroperoxid. Některé z nich jsou při normálním metabolismu přítomny v malém množství, ale pokud je jejich obsah nadměrný, mohou mít nežádoucí vliv na zdraví vzhledem k cytotoxickému, mutagennímu, karcinogennímu a aterogennímu účinku. Kromě toho může docházet ke změnám stability a permeability buněčných membrán.

Na zvýšení produkce oxidačních produktů cholesterolu mohou mít vliv různé faktory: kyslík, teplota, polynenasycené mastné kyseliny, voda, pH, záření.

Pro snížení tvorby těchto látek (kvůli prodloužení trvanlivosti a zvýšení bezpečnosti  potravin) je vhodné přidávat antioxidanty a používat patřičné obaly.

Bude třeba provést další studie k pochopení míry absorpce a biologické využitelnosti oxidačních produktů a pro zjištění hladin, které vyvolávají zmíněné nežádoucí biologické účinky.


Obsah níže citovaného článku:

Úvod

Produkty oxidace

Kinetika tvorby oxidačních produktů

Metody stanovení

Biologické interakce

-      endogenní tvorba,
-      absorpce z potravin,
-      metabolismus a vylučování,
-      biologické účinky (cytotoxicita, aterogenita, mutagenita a kancerogenita)

Závěr


Oxidation of Cholesterol in Foods.

Food Reviews Int., 28, 2012, č. 1, s. 47-70




Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative  Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením  původní  citace a s uvedením zdroje ÚZEI, 
Agronavigator.cz.

 

Objednávka kopie článku


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

SZPI uzavřela část centrálního skladu DC Kaufland ČR v.o.s. v Olomouci
SZPI zjistila odstranění údajů o trvanlivosti potravin v prodejně HTH Servis
Ministr Marian Jurečka: Zdravý spotřebitelský patriotismus
SZPI zjistila na trhu vepřové párky s nelegální příměsí sóji
Hlášení v systému RASFF: 37. týden 2014
Možnosti nanotechnologií v agro-potravinářském komplexu
SZPI nevpustila na trh 750 kg plesnivého čínského badyánu
Inspekce uzavřela část výroby spol. Chips Praha s.r.o. ve Stříbrné Skalici
Víno s překročeným povoleným množstvím kyseliny sorbové
V chladírně uzenin bylo moc teplo

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 8 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Fakulta potravinářské  a biochemické technologie. Výzkum: granty a projekty
Fakulta potravinářské a biochemické technologie. Výzkum: granty a projekty
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.