Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Informační zdroje
Věda a výzkum
Výzkumné ústavy
Granty a projekty
Archiv
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Irští vědci odhalili jak probiotika ovlivňují fyziologii buněk
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 114052 ; Vydáno : 27.9. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Příjem rekombinantního probiotika dokázal u myší zvýšit hladinu CLA v tukové tkáni.
fiogf49gjkf0d
baktérie ©  ShutterstockIrští vědci financovaní z EU objevili, že speciálně koncipovaná probiotika mohou modulovat fyziologii tukových buněk hostitele. Studie prezentovaná v časopise Microbiology je součástí projektu BIOCLA (Production of CLA-enriched dairy products by natural means), který byl v rámci 5. rámcového programu KBBE podpořen částkou ve výši 1,7 mil. €. Zjištění nabízejí nový pohled na to, jak by mohla specializovaná probiotika pomoci udržet na uzdě onemocnění a vést k novým léčebným metodám.
 
Experti z irského Alimentary Pharmabiotic Centre (APC) University College Cork a z Teagasc Moorepark Food Research Centre připravili jeden kmen Lactobacillus schopný produkovat molekuly CLA (konjugovaná linolová kyselina). U testovaných myší po požití tohoto bakteriálního kmene zjistili signifikantní změny ve složení tukové tkáně. Příjem živých baktérií tak může podle závěrů studie hrát kritickou roli v metabolismu vzdálených míst v těle.
 
Některé baktérie produkují řadu typů CLA. Podle vědců je jeden z typů zvaný t10, c12 CLA spojený se snížením tělesného tuku jak u lidí, tak i u zvířat. Tento konkrétní typ může také zpomalit růst rakovinných buněk v tlustém střevě, což může způsobit odumření nádoru. Ale jen některé druhy baktérií, jako Propionibacterium acnes (P. acnes, baktérie vyvolávající akné), produkují t10, c12 CLA.
 
Pro účely studie vědci přenesli gen kódující enzym z P. acnes do kmene Lactobacillus, který následně produkoval t10, c12 CLA. Podle expertů se kmeny Lactobacillus běžně vyskytují ve střevní mikroflóře a v probiotických výrobcích. Po příjmu rekombinantního probiotika došlo ke čtyřnásobnému zvýšení hladiny t10, c12 CLA v tukové tkáni myší. Zjištěné výsledky prokázaly, že mikroorganismy ve střevním traktu ovlivnily metabolismus hostitele, zejména složení jeho tukové tkáně.
 
Vědecký tým také zjistil, že by CLA produkovaná mikroorganismy mohla snížit životaschopnost rakovinných buněk tlustého střeva až o 92 %. Všechna zjištění demonstrovala, že střevní baktérie mohou modulovat činnost hostitelské buňky způsoby, které jsou prospěšné pro hostitele. Je možné, že pomocí mikroorganismů produkujících CLA bychom mohli být schopni udržet rakovinu v šachu. Je proto nutné dále zkoumat účinky CLA produkované baktériemi na lidský metabolismus, ale již tato dosavadní práce otevírá nové možnosti využití probiotik pro zlepšení lidského zdraví.
 
 
Irish scientists discover how probiotics impact cell physiology
research*eu results suplement, 2011, č. 32, s. 9
 

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Projekt financovaný ze zdrojů EU zkoumá vliv střevního mikrobiomu na zdraví a pohodu
Minimalizace virové infekce peckovin
PPP BRIDGE 2020 Awareness Day in the Czech Republic
Projekt na ochranu před těžkými kovy v půdě a vodě
Membránový bioreaktor pro nezávadnou vodu
Projekt RHEA - automatická regulace plevele
Modifikací buněčných stěn rostlin k lepší využitelnosti biomasy
Projekt EU o vlivu výživy na psychické schopnosti dětí
Projekty EU: COPHES – DEMOCOPHES
Po projektu FLABEL následuje projekt CLYMBOL

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.