Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Informační zdroje
Věda a výzkum
Výzkumné ústavy
Granty a projekty
Archiv
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Skvalen
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 7211 ; Vydáno : 6.9. 2002 ; Autor : Ing. Alexandra Kvasničková
účinky na organismus, živočišný zdroj, rostlinné zdroje, nutraceutikum, doplňky výživy, obohacování potravin, výzkum
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Skvalen je přirozená látka živočišného i rostlinného původu, která je známa již téměř sto let. Je hlavní složkou jaterního tuku malých žraloků žijících v hlubokých chladných vodách jižního Pacifiku. Po objevení složení skvalenu (jde o nenasycený uhlovodík, C30H50) v r. 1931 zájem o tuto sloučeninu vzrostl, neboť existovala domněnka, že umožňuje žralokům přežít v hloubkách 500–1 000 metrů.
Skvalen se tvoří v těle v játrech (syntéza de novo) a dále se přijímá stravou (dietetický skvalen). Vzhledem k tomu, že je skvalen meziproduktem biosyntézy cholesterolu, má velikost dietetického příjmu vliv na hladinu cholesterolu v těle (celkový a VLDL-cholesterol). Pokud se skvalen přijímá do určité dávky (pravděpodobně nepřesahující 1 g/den), dochází ke zvýšenému vylučování cholesterolu z těla, které tento příjem doprovází.
V zemích kolem Středozemního moře se na základě epidemiologických vyšetřování zjistil podstatně nižší výskyt rakoviny (především rakoviny prsu u žen) než v ostatních vyspělých zemích. Za hlavní faktor tohoto zjištění se považuje vysoká konzumace olivového oleje. Olivový olej obsahuje řadu tzv. fytonutrientů, mezi které patří i skvalen. A právě skvalenu se přisuzuje tento pozitivní účinek olivového oleje.
Dosud se většina informací o účincích skvalenu získávala z epidemiologických pozorování a z pokusů prováděných na laboratorních zvířatech. Kromě vlivu na metabolismus cholesterolu se skvalen vyšetřuje z hlediska antioxidační ochrany pokožky a zraku, detoxikace xenobiotik a rakoviny.
Vzhledem ke svým účinkům na organismus lze skvalen zařadit mezi tzv. nutraceutika. Na světovém trhu je k dispozici skvalen ve formě kapslí obsahujících 500 nebo 1 000 mg skvalenu v jedné kapsli. Skvalen pro jejich výrobu se získává z jaterního tuku žraloků nebo z palmového oleje. V zemích, kde není vysoká konzumace olivového oleje, by strava obohacená o přirozené zdroje skvalenu (amarantová semena, obilné klíčky aj.) mohla zajistit vyšší příjem skvalenu, který by byl srovnatelný s příjmem skvalenu v zemích s vysokou spotřebou olivového oleje.
Zpřísňování podmínek rybolovu si vyžádalo hledat jiné přirozené zdroje skvalenu a skvalanu (hydrogenovaného derivátu skvalenu, který se používá v preparátech na ochranu pokožky). Evropská komise finančně podpořila výzkumný projekt na získávání skvalenu/skvalanu ze zbytku olivového oleje po deodoraci. Zdrojem skvalenu jsou i pekařské a pivovarské kvasinky, prověřuje se možnost získávání skvalenu pomocí geneticky modifikovaných rostlin.

Tato informace byla vypracována v rámci informačního servisu (Infopultu) ÚZPI.

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Projekt financovaný ze zdrojů EU zkoumá vliv střevního mikrobiomu na zdraví a pohodu
Minimalizace virové infekce peckovin
PPP BRIDGE 2020 Awareness Day in the Czech Republic
Projekt na ochranu před těžkými kovy v půdě a vodě
Membránový bioreaktor pro nezávadnou vodu
Projekt RHEA - automatická regulace plevele
Modifikací buněčných stěn rostlin k lepší využitelnosti biomasy
Projekt EU o vlivu výživy na psychické schopnosti dětí
Projekty EU: COPHES – DEMOCOPHES
Po projektu FLABEL následuje projekt CLYMBOL

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.