Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Výživová doporučení
Složení potravin
Zdravotní účinky
Způsoby stravování
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Vliv konzervantů a barviv na uvolňování leptinu
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 121179 ; Vydáno : 1.8. 2012 ; Autor : Ing. Irena Suková
Siřičitan a benzoan sodný, a také kukrumin údajně mohou potlačovat uvolňování leptinu, a tím prodlužovat pocit hladu.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Kromě nedostatku pohybu a nevhodného stravování se na výskytu obezity podílí řada dalších, a často neobjasněných příčin.  Existují ovšem určité fyziologické oblasti, kterými se pocit hladu a příjem potravin řídí. Přitom hrají významnou roli adipozytokiny, jako je leptin. Tukové buňky (adipozyty) uvolňují hormon leptin, který působením  na centrální nervový systém reguluje pocit hladu a příjem stravy.

Normálně vede příjem potravy u tukových buněk ke zvýšenému uvolňování leptinu, čímž se potlačí pocit hladu,  a s tím související příjem potravy. Pokud se tukové zásoby v těle sníží, sníží se koncentrace leptinu v krevním oběhu a pocit hladu se zvýší. Tato regulace zcela nefunguje u obézních osob, které přes vysoké zásoby tuku často vykazují snížený účinek uvolněného leptinu na příslušné receptory. Příčiny nejsou jasné, v této souvislosti se diskutuje i o vlivu konzervantů a barviv.

Výzkumy in-vitro prováděné na lékařské univerzitě v Insbrucku ukazují, že do procesu zasahují siřičitan a benzoan sodný, a také kukrumin. Ve stimulovaných adipozytech potlačují uvolňování leptinu v závislosti na dávce. Tento účinek je zřejmě, u všech tří látek vyvolán antioxidačními vlastnostmi. Podle získaných údajů lze soudit, že uvedená aditiva tak mohou působením na hormon leptin ovlivňovat pocit hladu.

Zatím se jedná jen o experimenty na buněčných kulturách.

Ernährung, 36, 2012, č. 5, s. 209
Objednávka kopie článku



Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative  Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením  původní  citace a s uvedením zdroje ÚZEI, 
Agronavigator.cz.


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.