Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Složení potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Pigmenty v potravinách - pro kvalitu a zdraví
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 87873 ; Vydáno : 2.2. 2009 ; Autor : Ing. Irena Suková
Informace z 5. mezinárodního kongresu o přírodních barvivech v potravinách, který se konal v srpnu 2008 v Helsinkách.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Od r. 1999 pořádá FECS (Federation of European Chemical Societies) mezinárodní kongresy o pigmentech v potravinách (dosud se konaly ve městech Sevilla, Lisabon, Quimper, Stuttgart). V pořadí pátý kongres byl uspořádán 14. – 16. srpna 2008 v Helsinkách. Zúčastnila se asi stovka odborníků především z Evropy a Ameriky.
Antokyany
Dosud bylo v rostlinách identifikováno 637 různých antokyanů. Heterogenita této skupiny látek je dána na jedné straně různou hydroxylací aromatických kruhů, na druhé straně glykosylací s různými sacharidy. Navíc  je značný podíl antokyanů (64 %) acylován alifatickými nebo aromatickými kyselinami. Tato barviva se vyskytují v různých rostlinných produktech, jako lusky, čočka, cibule, černá karotka (tmavě fialová barva), červené zelí, ředkvičky, sladké brambory, salát, rebarbora, červený jetel, lilek, čekanka, hrozny, třešně, švestky, borůvky, ostružiny, jahody, maliny, brusinky, rybíz, angrešt, bezinky, aronie, liči, pasiflora, mango, broskve, nektarinky, acerola, jablka, pomeranče. V zelenině se vyskytuje 90 různých antokyanů, v ovoci 72. Nejčastěji jsou antokyany založeny na kyanidinu a peonidinu. Acylované antokyany se v zelenině vyskytují častěji než v ovoci.
Stabilita antokyanů je dána hlavně chemickou podstatou, ale výrazný vliv má i pH, teplota, světlo, kyslík, kovové ionty a intra- i intermolekulární změny. K popisu barvy se nejčastěji používá systém CIELAB. Tím lze velmi dobře změřit i barevné změny způsobené např. změnou pH.
Vhodným postupem pro stabilizaci antokyanů je termické zapouzdření do gelu z betaglukanu (curdlan). Z toho lze antokyan opět snadno uvolnit.
 K izolaci antokyanů se hodí akcelerovaná extrakce rozpouštědlem (ASE).
Pokusy prokazovaný fyziologický účinek antokyanůz bobulovin na snížení rizika kardiovaskulárních chorob souvisí i s přítomností dalších účinných látek jako proantokyanidinů, fenolových kyselin, flavonolů, vitaminu C a vlákniny. Vliv na snížení cholesterolu a inhibici krevních sraženin je zjišťován jen při vysokém krevním tlaku, nikoli při normálním.
Antokyany vykazují příznivý vliv na relaxaci aorty, zatímco kyselina ferulová nebo salicylová působí negativně. To podporuje hypotézu, že delfinidin zesiluje acetylcholinem stimulované uvolňování NO.
Výzkumy ukazují, že nejdůležitějším místem z hlediska příjmu antokyanů je žaludek, kde dochází ke kyselé hydrolýze, po níž v tenkém střevě následuje působení beta-glukozidás.
Za účinnou metodu k izolaci složek rostlinných extraktů lze považovat protiproudou chromatografii (např. k získání acylovaného betalainu z Atriplex hortensis , nebo k získání lykopenu).
Karotenoidy
Za nejzajímavější prostředek proti karcinomu prostaty lze dnes považovat lykopen.
Karotenoidy jsou vhodnými markery při posuzování autenticity višní a dýní. Důležité jsou především estery xantofylů.
K rozdělení řady různých esterů karotenoidů se hodí dvojrozměrná (2D) kapalinová chromatografie.
Chlorofyl
Chlorofyl má přímý vliv na ochranu lipidů, nejedná se pouze o možný účinek na antioxidační enzymy.

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.