Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Způsoby stravování
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Samoohřívací plastové konzervy
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 38725 ; Vydáno : 15.8. 2005 ; Autor : Ing. Iva Hvízdalová
Nové samoohřívací vojenské plastové konzervy (convenience potraviny, v armádě označované jako „kádéčka“) si získaly oblibu u amerických a dalších vojáků, posléze se tyto výrobky začaly používat i v civilní sféře.
fiogf49gjkf0d

Potraviny připravené k okamžité spotřebě vešly v obecnou známost během války v Perském zálivu v roce 1990, ačkoli tato jídla byla vojákům poprvé podávána už v roce 1980.
Samoohřívací pokrmy připravené ke konzumaci, MRE (meals ready-to-eat), byla vytvořena pro potřeby armády tak, aby se mohla snadno transportovat (i padákem) a vydržela skladovací teploty od -15,6 °C do 48,9 °C. K udržení dlouhé trvanlivosti nejsou při výrobě použity chemické konzervanty. Třívrstvá laminátová fólie chrání potravinu před oxidací a vlhkostí, dvěma hlavním činitelům způsobujícím kažení potravin. Použitím vakua se zvyšuje trvanlivost těchto konzerv. Požadavky armády jsou zachovat minimální trvanlivost tři roky při 26,7 °C a půl roku při 37,8 °C.
Od roku 1993 byla každá dávka potravin vybavena bezplamenným ohřívačem. Ohřívač funguje na základě probíhající reakce vody s hořečnatou složkou za přítomnosti kuchyňské soli (mající funkci elektrolytu). Každá dávka potravin ji má umístěnou v zásobním váčku. Jídlo se ohřeje díky chemické reakci těchto látek, za vzniku hydroxidu hořečnatého a plynného vodíku. Reakce mezi vodou a hořčíkem je tak silná, že umožní přivedení vody k varu. Vzniklá pára dokonale prohřeje dávku potravin asi za 10 minut. Celý ohřev se započne zatažením za provázek, který umožní, aby se uvolnila voda a tak mohla proběhnout chemická reakce.
Tak jako v mnoha případech vyvinutých pro armádu přecházejí i MRE k civilnímu použití, například při stanování, turistice či horolezectví, kde se bohužel ve vyšších polohách potýká ohřívací systém s malým množstvím kyslíku, takže se setkáváme s problémy s hořením.
V samoohřívacích dávkách potravin se dávají do oběhu maso s brambory a šunkou, vařená zauzená šunka, vepřové s rýží v omáčce barbecue, párky s fazolí, hovězí kotlíkový guláš a kuřecí s těstovinami.
MRE je plastová konzerva, jejíž velikost je závislá na množství vody obsažené v potravině a osobním přání zákazníka. Například kanadské vojsko požaduje 300 g dávky.
Způsob uzavírání dávek bývá různý. Potraviny se například zahřejí na teplotu, při níž dochází ke zničení mikroorganismů. Po speciálním zabalení za vakua a uvedení do obalu se vaří opět při vyšší teplotě. Dvojím vařením se dosáhne trvanlivosti až dva roky. Tento způsob nemá absolutně žádný vliv na chuť nebo texturu hotového výrobku.
Prodejní možnosti samoohřívacího MRE jsou široké. Jedna společnost prodala od roku 1990 700 milionů dávek. Prodej výrobku se rozšiřuje s možnostmi větších velikostí a  zavedením nových chutí. Sama armáda Spojených států amerických jich spotřebuje okolo 90 milionů ročně. Armády a námořnictva dalších zemí také vytvářejí vlastní MRE pro svá vojska. Po mnoha zlepšeních provedených v armádě pak tyto dávky potravin přecházejí k civilnímu použití.
V současné době jsou stovky milionů dávek potravin vyráběny pro záchranářské týmy, do bezpečnostních krytů, pro policii, hasiče, vysokohorské turisty, horolezce, lovce a myslivce. Pro turisty a další spotřebitele je klíčovou výhodou, že po dojedení jídla zbude pouze malý lehký odpad, který je třeba po sobě uklidit, odnést z přírody. MRE také používají řidiči dálkových autobusů a nákladních vozů.

Meat Processing, 44, 2005, č. 5, s. 38


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.