Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Funkční a spec. potraviny
Biopotraviny
Mléko
Maso, drůbež, ryby, vejce
Mlýnské a těstárenské výrobky
Pekařské a cukrářské výrobky
Čokoláda, cukrovinky, snacky
Cukr, škrob, med
Ovoce, zelenina, houby
Tuky, oleje
Luštěniny, olejniny
Nápoje, káva, čaj
Byliny, koření
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:



Weißbier nebo také Weizenbier
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 121578 ; Vydáno : 17.8. 2012 ; Autor : Ing. Iva Hvízdalová
Obliba bavorské pivní speciality potřebuje další výzkum na mnichovské katedře pivovarské a nápojové technologie.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Weißbier nebo také Weizenbier je bavorská typická pivní specialita s dlouhou tradicí. Přestože se označuje jako bílé (weiß) pivo, o bílé pivo se nejedná, jde o světlé svrchně kvašené pšeničné pivo. Z historického hlediska se rozlišuje mezi dvěma druhy piva  - hnědým a bílým pivem. V tomto případě je důležité rozlišování způsobu kvašení. Weizenbier je vyrobené minimálně z 50 % z pšeničného sladu svrchním kvašením a s minimálním extraktem původní mladiny 11 %. V loňském roce se velké úsilí věnovalo šlechtění a pěstování vhodných odrůd pivovarské pšenice. Dosud nebyly speciálně vyšlechtěny žádné odrůdy, pouze se vybraly některé odrůdy, které se ukázaly pro pivovarské účely jako vhodné. Vedle agronomických požadavků je důležitým selekčním kritériem parametr jako viskozita sladu a obsah bílkovin, protože příliš vysoký obsah bílkovin může působit velké problémy nejenom během procesu vaření piva, ale i v hotovém pivu. Jedná se o prodloužení doby cezení, problémy při fermentaci a filtraci a problémy se sníženou stabilitou chuti u vyrobeného piva. Dostupnost kvalitní suroviny je výzvou pro sládky a pivovarníky. Podle Svazu německých sládků se každoročně zvyšuje objem vyrobeného pšeničného sladu, velký podíl nachází uplatnění právě v pivovarském průmyslu. Značné množství pšeničného sladu se také dováží ze zahraničí. Tržní podíl Weißbier podle Institutu pro výzkum trhu stoupl v roce 2010 na 9,5 %. Dynamický růst vykázala v loňském roce nealkoholická varianta tohoto druhu piva.          
Ječný slad je nejlépe prozkoumanou pivovarskou obilovinou na světě, naproti tomu vlastnosti pivovarské pšenice jsou relativně málo známé. Pivo se skládá z více než 450 látek, které všechny mají vliv na chuť, aroma, barvu, stabilitu a kvalitu a je proto jednou z nejkomplexnějších potravin na světě. V případě tohoto světlého svrchně kvašeného pšeničného piva je proto ještě potřeba mnohé objasnit. Vědci z katedry pivovarské a nápojové technologie mnichovské Technické university se tomuto úkolu začali intenzivně věnovat.
Společně s kolegy ze Zemského ústavu pro zemědělství v rámci projektu každý rok posuzují technologické vlastnosti cca 30 odrůd pivovarské pšenice. Tento projekt podpořila i mnichovská Wissenschaftliche Station e.V. für Brauerei. 
Noch Forschungsbedarf
BRAU INDUSTRIE, 2012, 97, č. 7, s. 16-18
Objednávka kopie článku

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative  Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením  původní  citace a s uvedením zdroje ÚZEI, 
Agronavigator.cz.


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.