Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Mlýnské a těstárenské výrobky
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům (II. část)
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 80929 ; Vydáno : 27.5. 2008 ; Autor : Ing. Olga Kopáčová
Cereálie ve stravě a jejich zdravotní aspekty, akce a programy na podporu správné výživy, hlavní směry ve zpracování cereálií (celozrnné výrobky, hotové směsi a premixy, zmrazené a předpečené výrobky, extrudované výrobky, fortifikace cereálních výrobků).
fiogf49gjkf0d
Celá zrna cereálií jsou bohatá na řadu komponent, které jsou spojovány se snižováním rizika vzniku koronárních srdečních onemocnění, rakoviny, diabetu, chorob gastrointestinálního traktu, hypertenze, obezity a některých dalších chronických onemocnění. Jedná se zejména o látky jako jsou potravní vláknina, škrob, proteiny, antioxidanty, minerální látky, vitaminy, lignany či fenolové sloučeniny. Většina těchto protektivních složek se ale nachází v klíčku a otrubách,  jejichž obsah se při běžném mlýnském zpracování snižuje. Na základě četných epidemiologických studií a biologicky hodnověrných mechanismů bylo vědecky prokázáno, že pravidelná konzumace potravin obsahujících celá zrna příznivě ovlivňuje zdraví člověka a to zejména pokud se týká redukování rizika kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny nebo regulace hladiny krevní glukosy. Přesný mechanismus tohoto ochranného působení je předmětem dalších výzkumů. Přísun celých zrn prostřednictvím denní stravy zdaleka nesplňuje současná doporučení konzumovat denně minimálně tři porce této složky. Ke zvýšení konzumace celozrnných potravin by měla napomoci zdravotní tvrzení o celých zrnech současně s rozšiřováním informací o pyramidě zdravé výživy doporučující minimálně šest porcí cereálních potravin denně, z čehož tři by měly být výrobky celozrnné. Důležitými zdroji živin pro děti i dospělé jsou rovněž fortifikované cereální výrobky, zejména chléb a snídaňové cereálie. Uplatňování extruzní technologie a zmrazování těst a pekařských výrobků při rozšiřování sortimentu celozrnných potravin, které se rychle a snadno připraví a mají přijatelné senzorické charakteristiky je další možností zvyšování spotřeby celozrnných výrobků. Úspěšné prosazování požadavku zvýšené konzumace celozrnných potravin bude vyžadovat spolupráci producentů, výzkumných institucí, vládních a neziskových organizací a v neposlední řadě i médií. Je třeba se dále zabývat výzkumem zdravotních účinků jednotlivých složek celého zrna, vyvíjet nové technologické postupy a metody zpracování zrna, které by zvýšily spotřebitelskou jakost celozrnných výrobků a přesvědčovat spotřebitele o pozitivních zdravotních účincích pravidelné konzumace celozrnných potravin.
První část najdete na této adrese:

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.