Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Informační přehledy – potravinářství
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům (I. část)
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 57357 ; Vydáno : 21.3. 2007 ; Autor : Ing. Olga Kopáčová
Mezi současnými trendy v  cereálním průmyslu se prosazuje především výroba širokého sortimentu celozrnných potravin a hotových moučných směsí a premixů, usnadňujících, resp. zejména v malých pekárnách, umožňujících výrobu různých speciálních výrobků.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Výživovou bilanci populace výrazně ovlivňují obiloviny (cereálie), které mají mezi ostatními zemědělskými plodinami výsadní postavení, a to nejen co do masovosti spotřeby. Jsou relativně dobře skladovatelné, nepodléhají sezónním výkyvům nabídky a poptávky a jako potravina jsou poměrně levné. Navíc se v poslední době ukazuje, že klíčem ke zdraví mohou být právě cereálie s nízkým glykemickým indexem (GI, který udává, do jaké míry je potravina obsahující sacharidy schopna zvýšit hladinu cukru v krvi.
Cereální výrobky se řadí mezi potraviny s vysokým stupněm inovace, mnohem vyšším než v kterémkoliv jiném potravinářském odvětví. Vývoj nových výrobků reflektuje požadavky spotřebitelů, ale v současné době především názory nutricionistů a lékařů a přispívá tak k řešení zdravotních problémů populace. Na trhu se objevují zejména výrobky
* celozrnné,
* se sníženým energetickým obsahem a zvýšeným obsahem vlákniny,
* bez cholesterolu, s redukovaným obsahem tuku nebo zcela bez tuku,
* se sníženým obsahem soli, resp. sodíku,
* s časově nenáročnou přípravou, zejména s možností využití mikrovlnné energie, mražené    
  nebo instantní,
* s prodlouženou trvanlivostí, bez chemických aditiv a konzervačních prostředků,
* ve vhodném obalu (MAP, AL.fólie, vakuové balení aj.) a přiměřených porcích,
* fortifikované vitaminy (kyselina listová, vitamin C), minerálními látkami, n-3 mastnými     
   kyselinami, beta-glukany a dalšími látkami,
* s netradičními přísadami nebo z netradičních surovin,
* pro určité věkové kategorie populace a nejrůznější typy diet,
* výrobky deklarované jako zcela bez GMO.
Na druhé straně se ale zvyšuje zájem rovněž o výrobky luxusní, energeticky bohaté, bio či organické výrobky a celou řadu výrobků etnických. Mezi těmito trendy se v současné době prosazuje především výroba širokého sortimentu celozrnných potravin a hotových moučných směsí a premixů, usnadňujících, resp. zejména v malých pekárnách, umožňujících výrobu různých speciálních výrobků, které by jinak tyto pekárny nebyly schopny vyrábět, protože jejich výroba vyžaduje nákladná výrobní zařízení.
 

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

KALENDÁŘ AKCÍ
Předchozí měsíc únor 2017 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.