Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Bezpečnost potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Zpráva EFSA a ECDC o zoonózách za rok 2010
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 118200 ; Vydáno : 14.3. 2012 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
V EU je stále méně případů nákaz lidí bakterií Salmonella, onemocnění způsobená bakterií Campylobacter přibývají.

EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) a ECDC (Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí) zveřejnily  výroční zprávu o zoonózách a nákazách šířících se z potravin v EU za rok 2010.

Případy nákaz lidí Salmonellou se v roce 2010 snížily o 9 %,  množství těchto nákaz klesá již šestým rokem. Rozšíření Salmonell  u drůbeže v EU také přesvědčivě klesá. Kampylobakterióza  zůstává  nejčastěji uváděnou zoonotickou infekcí  u lidí od roku 2005 a počet onemocnění  se během posledních pěti let stále zvyšoval.

Pravděpodobnými  hlavními důvody snížení případů salmonelózy jsou úspěšné kontrolní programy EU na redukci šíření bakterie v populacích drůbeže, především u nosnic. Nákazy baktérií  Salmonella způsobují obvykle horečky, průjem a křeče v břiše. Podle zprávy bylo v roce 2010 zaznamenáno 99 020 případů nákaz lidí bakterií rodu Salmonella ve srovnání se 108 618 případy v roce 2009. Salmonella byla nejčastěji zjištěna v kuřatech a krůtím mase.

Zvyšující se trend případů  nákaz lidí bakterií Campylobacter v EU zdůrazňuje potřebu další společné organizované snahy. Z toho důvodu EFSA a ECDC budou pokračovat v posilování  spojení se všemi důležitými partnery a v podpoře spolupráce  vedoucí ke snížení  výskytu těchto onemocnění v EU. V roce 2010 byl celkový počet případů onemocnění lidí bakterií Campylobacter 212 064, což je o 7 % více oproti roku 2009. Campylobacter  může vyvolat  u lidí průjem a horečku. Campylobacter byl detekován  především v syrovém drůbežím mase.

Souhrnná zpráva se věnuje i dalším onemocněním šířícím se z potravin. Počet nákaz lidí bakterií Escherichia coli produkující Shiga toxin/verotoxin (STEC/VTEC) se zvýšil od roku 2008 na počet 4 000 hlášených případů v roce 2010. U zvířat a potravin bylo nejvíce nákaz hlášeno u hovězího dobytka a hovězího masa.

Dále zpráva uvádí informace o snížení počtu nákaz lidí bakterií Yersinia enterocolitica (převážně se vyskytující u prasat a ve vepřovém mase).  Také počet hlášených nákaz lidí parazitem Trichinella se významně snížil v roce 2010 (223 případů) oproti roku 2009 (748 případů).

Počet nákaz  lidí bakterií Listeria se mírně snížil na 1 601 potvrzených případů v roce 2010.

Souhrnná zpráva uvádí za rok 2010 celkem 5 262 epidemií šířících se z potravin v EU, což je o něco méně než v roce 2009.  Epidemie z potravin zasáhly přes 43 000 lidí a byly příčinou 25 úmrtí. Nejvíce  hlášených případů byly epidemie způsobené  bakterií  Salmonella (31 % ze všech epidemií), viry jako je norovirus (15 %) a bakterií Campylobacter (9 %). Nejvýznamnějšími zdroji epidemií  z potravin jsou vejce, vaječné produkty, bufetová jídla, zelenina a produkty z ní. V předchozích letech vzrostl význam zeleniny  jako možného zdroje epidemií.

Zpráva informuje o 15 zoonózách, včetně Q-horečky, brucelózy, bovinní tuberkulózy, vztekliny a parazitické zoonózy  echinokokózy.

The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2010“  

Zdroj:  EFSA    


Heslo “zoonóza” v A–Z slovníku pro spotřebitele


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

KALENDÁŘ AKCÍ
Předchozí měsíc listopad 2014 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Varování spotřebitelům: SZPI zjistila kojeneckou balenou vodu kontaminovanou chlórem
Stanovisko k přidávání zinku do doplňků stravy
Hlášení v systému RASFF: 46. týden 2014
Darovat potraviny na charitu bude pro firmy výhodnější. Ministerstvo zemědělství to vítá jako krok k zamezení plýtvání a pomoci potřebným
Úspěch projektu „Hravě žij zdravě“
Aromata: technický mítink EFSA s žadateli
Odolnost k antibiotikům může vést k selhání léčby lidí i zvířat
Základní požadavky na označování balených a nebalených potravin v kontextu novely zákona o potravinách a nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
Doplněk stravy Manayupa bez řádného označení o ionizujícím ozáření
SZPI zakázala nebezpečný popkorn v prodejnách Tesco

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 8 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Fakulta potravinářské  a biochemické technologie. Výzkum: granty a projekty
Fakulta potravinářské a biochemické technologie. Výzkum: granty a projekty
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.