Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Zdravotní účinky
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Sledování výskytu některých aditiv ve francouzské výživě
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 120446 ; Vydáno : 21.6. 2012 ; Autor : Ing. Iva Hvízdalová
Hodnocení výskytu annata (160b), dusitanů (E249-250), siřičitanů (E220-228) a kyseliny vinné (E334) v potravinách konzumovaných francouzskými spotřebiteli.
fiogf49gjkf0d
(ÚZEI, Agronavigator.cz) – V rámci druhé francouzské studie analyzující složení celkové stravy byly prezentovány výsledky hodnocení příjmu aditiv z obvyklé stravy: annato (barvivo), dusitany, kyselina vinná a siřičitany. Tyta čtyři aditiva byla vybrána na základě dříve provedené studie, jako látky znamenající potenciální riziko. V studii z r. 2008 (Assessment of dietary exposure in the French population...) bylo sledováno 13 vybraných potravinářských barviv, konzervantů, antioxidantů, stabilizátorů, emulgátorů a sladidel.
Bylo testováno 524 běžně konzumovaných potravin, u nichž se předpokládalo vysoké množství některého z aditiv: 130 bylo testováno na kyselinu vinnou, 135 na dusitany, 59 na annato a 200 na siřičitany.
Koncentrace kolísaly v rozmezí od 0 po 9 mg/kg u annata, 0 až 420 mg/kg u kyseliny vinné, 0 až 108 mg/kg u siřičitanů a 0 až 3,4 mg/kg u dusitanů. Dietární expozice byla přepočtena (s použitím spotřebního koše) na dospělé a děti s použití těchto hraničních koncentrací.
Evropský doporučený denní příjem pro tato 4 aditiva nebyl překročen vyjma příjmu siřičitanů. Ten se lišil o 2,9 % u dospělé populace, kde hlavní přispěvatel jsou alkoholické nápoje a zvláště víno, a to při kalkulaci minimálního i maximálního zjištěného množství. Spotřeba alkoholických nápojů a zejména vína (70 % celkového příjmu siřičitanů) ve francouzské populaci je odpovědná za výše uvedený nežádoucí stav.
Tato zjištění se vůbec nelišila od první francouzské studie analyzující složení celkové stravy. Proto se doporučuje snížení příjmu siřičitanů ve vínu a v rámci národního programu zdravé výživy se nedoporučuje ženám pít více než 1 dl sklenice vína a muži 3 dl. Nad rámec tohoto množství alkoholu stoupá riziko vzniku určitých druhů rakoviny (jater, prsou, trávicího traktu) cirhózy a kardiovaskulárních onemocnění.
 
Assessment of dietary exposure to annatto (160b), nitrites (E249-250), sulphites (E220-228) a tartaric acid (E334) in French population: the second French total diet study
Food Additives & Contaminants, 2012, 29, č. 6, s. 875-885 ISSN 1944-0049
Objednávka kopie článku

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative  Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením  původní  citace a s uvedením zdroje ÚZEI, 
Agronavigator.cz.

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.