Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářská technologie, technika
Technologie
Zařízení, přístroje
Biotechnologie
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Mikrokapsle s vitaminy z papriky
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 120991 ; Vydáno : 19.7. 2012 ; Autor : Ing. Irena Suková
Pomocí mikrozapouzdření do arabské gumy lze prodloužit trvanlivost vitaminů získaných z papriky pomocí superkritického CO2.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Paprika obsahuje významná množství vitaminu E a provitaminu A. Cílem výzkumníků z Centro Nacional de Tecnologija y Seguridad Alimentaria (CNTA), San Adrian, Španělsko, bylo extrahovat surovinu superkritickým CO2, přičemž jako optimální podmínky byly určeny: teplota 60 °C, tlak 24 MPa a velikost částic 0,2 – 0,5 mm. Získaným extraktem byl červený olej.

Aby se zabránilo ztrátám vitaminů z choulostivého média, byl extrakt po přídavku arabské gumy sprejově sušen. Byly vytvořeny mikrokapsle, jejichž tepelná stabilita byla ověřována termogravimetrickým měřením. Tvar a velikost byly vyšetřovány rastrovým elektronovým mikroskopem. Částice byly kulovité s vybouleninami na povrchu a s průměrem 5,5 μm.

Arabská guma je pryskyřice z akácií (Acacia senegal, Acacia seyal) sestávající z alkalických solí a solí alkalických zemin některých rozvětvených polysacharidů, jejichž stavebními kameny jsou L-arabinóza, D-galaktóza, L-rhamnóza a kyselina D-glukuronová. Je velmi době rozpustná ve vodě, má neutrální chuť a její bezpečnost je ověřena 500 let trvajícím používáním. Používá se jak zahušťovadlo, stabilizátor, emulgátor a pro fixaci aromat.

Kompletní informace byla zveřejněna v článku: Supercritical fluid extraction and microencapsulation of bioactive compounds from red pepper (Capsicum annum L.) by-products. Food Chemistry, 133, 2012, č. 3, s. 1045-1049. Objednávka kopie článku

Dtsch. Lebensm. Rdsch., 108, 2012, č. 6, s. 315



Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative  Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením  původní  citace a s uvedením zdroje ÚZEI, 
Agronavigator.cz.


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.