Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Nápoje, káva, čaj
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Anthokyany, flavonoidy - ovocné šťávy a nektary
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 121634 ; Vydáno : 21.8. 2012 ; Autor : Ing. Iva Hvízdalová
Zjištěný obsah anthokyanů ve šťávách na německém trhu a  antioxidační kapacita komerčních červených hroznových šťáv a nektarů z barevného ovoce jsou poměrně nízké.
fiogf49gjkf0d
(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Sekundární látky obsažené v rostlinách, jako jsou polyfenoly, mají prokazatelně preventivní zdravotní účinky. Hrají v lidské výživě důležitou roli, protože se vyskytují ve všech potravinách rostlinného původu  jako ovoce, zelenina, cereálie, káva, čaj nebo víno, a tak ovlivňují výskyt mnoha chronických onemocnění.  Důležitou skupinou flavonoidů jsou anthokyany, u nichž byly prokázány zdraví prospěšné vlastnosti. Tyto látky červené nebo modré barvy jsou přítomné především v bobulovém ovoci, z něhož se vyrábějí červené ovocné šťávy.
Bylo zjištěno, že u německých obyvatel je příjem anthokyanů velice nízký - odhaduje se průměrně pouze 2,7 mg na osobu denně. V USA činí odhadovaný příjem  180-200 mg na osobu.
Komerčně dostupné šťávy a nektary, jako je např. hroznová šťáva, nektar z rybízu nebo z višní obsahují často menší množství výše uvedených látek díky dlouhému transportu a době skladování, jež mají za sebou, než se dostanou ke konečnému zákazníkovi. Snižuje se zejména koncentrace monomerů anthokyanů.
O koncentraci anthokyanů a polyfenolů u komerčně prodávaných šťáv a nektarů je k dispozici málo informací. Níže citovaný článek se proto zabývá zjišťováním obsahu anthokyanů a celkového obsahu fenolů, a také antioxidační kapacitou červené hroznové šťávy, nektarů z rybízu a višní na německém trhu.
Zvláště v případě hroznové šťávy je přítomnost anthokyanů překvapivě nízká. Důvodem pravděpodobně je, že používané "odpadní" výlisky červených a bílých hroznů jsou nevhodné. Nízký obsah může také souviset  s výběrem nevhodných odrůd a s již zmíněnou dlouhou dobou skladování produktů.
 
Anthocyane, Gesamtphenole und antioxidative Kapazität in kommerziellen roten Traubensäften, schwarzen Johannisbeer- und Sauerkirschnektaren
FLÜSSIGES OBST, 2012, 79, č. 7, s. 260-264
Objednávka kopie článku

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative  Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením  původní  citace a s uvedením zdroje ÚZEI, 
Agronavigator.cz.


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

KALENDÁŘ AKCÍ
Předchozí měsíc prosinec 2018 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.