Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Biopotraviny
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:



Studie o přínosech biopotravin
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 122182 ; Vydáno : 13.9. 2012 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková
Odborné vyjádření Mgr. Margit Slimákové, Ph.D. ke studii vědců ze Stanfordu, která hledá odpověď na otázku, zda jsou potraviny bezpečnější a zdravější než konvenční.
fiogf49gjkf0d

Před nedávnem byla publikována studie vědců ze Standfordu, která hledá odpověď na otázku zda jsou biopotraviny bezpečnější a zdravější než konvenční. O této studii informovala ČTK a následně pak některá česká média, která bohužel řadu sdělení ze studie zkreslila. V příloze naleznete odborné vyjádření ke studii a jejím výsledkům od Mgr. Margit Slimákové, Ph.D.

Je skvělé, že biopotraviny se dostávají do popředí zájmu čím dál více odborníků. Proto vítám i právě publikovanou studii vědců ze Standfordu, která se ptala, jestli jsou biopotraviny zdravější a bezpečnější, než ty konvenčně pěstované. Jde o další pokus dopátrat se pravdy ve velmi komplexní problematice a diskuzi o zdravotní prospěšnosti bio ani tato práce definitivně neuzavírá.

Hlavní závěry studie
Celkové vyznění studie je vůči biopotravinám spíše rezervované, ale konkrétní uváděné závěry přitom zdravotní význam biopotravin potvrzují.

1. U dětí, které jedí biopotraviny je podstatně nižší množství pesticidů v moči ve srovnání s běžně se stravujícími dětmi.
2. Riziko znečištění zbytky z pesticidů je u biopotravin nižší než u konvenčně pěstovaných potravin.
3. Kontaminace choroboplodnými bakteriemi Escherichia Coli není u biopotravin odlišná od potravin konvenčně pěstovaných.
4. Riziko znečistění bakteriemi odolnými vůči třem a více druhům antibiotik je u kuřecího a vepřového masa z konvenčního chovu vyšší.

Nedostatky a omezení studie
Práce je popisována jako doposud nejkomplexnější meta-analýza publikovaných studií srovnávající organické a konvenční potraviny, přesto studie pomíjí hned několik zásadních souvislostí.

Studie je limitovaná a nepodává komplexní pohled na problematiku biopotravin

Studie neuvádí jaké jsou rozdíly mezi biopotravinami a konvenčními potravinami v obsahu hned několika zásadních živin, jako jsou na příklad omega 3 mastné kyseliny anebo fytochemikálie

Studie se nezabývá obsahem geneticky modifikovaných organismů a jejich zdravotními riziky v konvenčních potravinách

Studie nevysvětlitelně vypočítávala zatížení pesticidy neobvyklým způsobem, při běžně používané metodě by výsledky pro biopotraviny byly ještě mnohem příznivější a to namísto 30 % až 81% nižší zátěž pesticidy

Studie sice sleduje množství toxických látek jako pesticidů v jednotlivých druzích, ale nedává je do souvislosti s běžnou konzumací mnoha takovýchto potravin v průběhu běžného života anebo riskantními interakcemi mezi jednotlivými chemikáliemi navzájem

Závěr
Studie je zajímavým pokusem o vysvětlení prospěšnosti biopotravin, a je škoda, že její design nebyl detailněji navržen, tak aby mohla odpovědět mnohem více o zdravotních přínosech biopotravin.
Detailnější hodnocení studie připravil Carles Benbrook z Centra pro udržitelné zemědělství Univerzity ve Washingtonu. Jako problematickou také vidím situaci, kdy populární média zkreslila výsledky studie a vůbec se nezabývala jejími nedostatky.

Mgr. Margit Slimáková, Ph.D. je odbornice na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky moderní i alternativní medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti.

Text publikován na: http://www.margit.cz/studie-o-prinosech-biopotravin/

Přílohy:

Reakce na studii o prospěšnosti biopotravin

http://eagri.cz/public/web/file/173045/prospesnost_biopotravin_Slimakova.pdf

MZe ČR, 12.9.2012

http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/aktuality/studie-o-prinosech-biopotravin.html


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.