Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Složení potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:



Aktualizované poznatky o polyfenolech
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 123599 ; Vydáno : 26.11. 2012 ; Autor : Markéta Houdková
Polyfenoly jsou důležitou složkou potravin rostlinného původu, neboť vykazují řadu zdraví prospěšných účinků.
fiogf49gjkf0d
(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Polyfenoly jsou chemické látky vyskytující se v rostlinách, které jsou důležitou složkou potravin rostlinného původu. Ovoce, zelenina a nápoje jsou hlavními zdroji fenolických látek v lidské stravě, mezi nejvýznamnější patří bobulové plody, čaj, pivo, hrozny a víno, olivový olej, čokoláda, kakao, káva, ořechy, arašídy, granátová jablka, popcorn, čaj maté a další ovoce či zelenina. Polyfenolové přípravky jsou rovněž dostupné jako doplněk stravy. Polyfenoly ovlivňují senzorické vlastnosti potravin, jako je chuť a barva a také podporují vůni mnoha potravinových výrobků rostlinného původu, což je důsledkem přítomnosti těkavých fenolů. Navíc mohou přispívat k trpkosti potravin.

Těkavé polyfenoly by údajně mohly vznikat hydrolýzou vyšších alkoholů nebo metabolismem mikroorganismů, kvasinek a bakterií mléčného kvašení.

V přírodě se polyfenoly obvykle nacházejí ve spojení s cukry a organickými kyselinami a lze je rozdělit na dva hlavní typy: flavonoidové a neflavonoidové fenolické sloučeniny. Někteří autoři je rozlišují na extrahovatelné a neextrahovatelné. Extrahovatelné polyfenoly jsou sloučeniny s nízkou nebo střední molekulovou hmotností, které lze získat pomocí různých rozpouštědel (např. voda, methanol, vodný roztok acetonu, atd.), do této skupiny patří třeba hydrolyzovatelné taniny nebo proanthokyany. Neextrahovatelné polyfenoly mají vysokou molekulovou hmotnost, bývají vázány na vlákninu či bílkovinu a v běžných rozpouštědlech zůstávají nerozpustné.

V současnosti je fenolickým sloučeninám věnována velká pozornost vzhledem k jejich příznivým zdravotním účinkům, neboť vykazují antioxidační, protizánětlivou, antibakteriální a kardio-protektivní aktivitu, mohou sloužit jako prebiotika či k prevenci rakoviny a dále chrání nervový systém. V důsledku toho můžeme zdroje polyfenolů považovat za zdravé potraviny, které jsou také považovány za funkční potraviny.

Update Knowledge about polyphenols: Functions, Bioavailability, Metabolism, and Health
Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2012, 52, č. 10, s. 936-948
Objednávka kopie článku




Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.