Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Nápoje, káva, čaj
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Spirulina pro zdravé nápoje
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 126734 ; Vydáno : 3.6. 2013 ; Autor : Ing. Irena Suková
Nově vyvinutý wellness nápoj švýcarské firmy SpirAlps obsahuje cyanobakterie vyrobené ve foto-bioreaktorech, dřeň broskví a jablek a extrakt z pěti bylin.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Spirulina –často označovaná jako mikrořasa - byla dosud jako doplněk stravy (zdroj vitaminů, minerálních látek, rostlinných pigmentů a antioxidantů) k dispozici jen v sušené formě jako tablety, kapsle či prášek (z Číny, Thajska, Indie či Hawaie. Švýcarští výzkumníci z firmy SpirAlps nyní vyvinuli různé receptury wellness-nápoje z čerstvé spiruliny, které testovali na trhu.

Optimálního výsledku bylo dosaženo se směsí čerstvé spiruliny (organismus proměnlivého tvaru, o délce ca 0,3 mm) se dření broskví a jablek, a extraktu z pěti bylin. Snahou bylo uvést na trh výrobek obsahující více příznivých složek, než umožňuje sušená forma.

Pro produkci standardizované řasy se místo běžných vodních ploch využívají uzavřené foto-bioreaktory, v nichž lze proces růstu regulovat a zabránit přístupu kontaminantů zvenčí. Produkt by měl být podroben šetrné pasteraci zastudena – naplněné uzavřené lahvičky s nápojem ve vodní lázni vystavit tlaku 6000 bar, přičemž výsledek odpovídá působení teploty 90 °C.

Nápoj Spiralps s certifikátem „bio“ je zatím k dispozici v obchodech se zdravou výživou, ale počítá se s jeho rozšířením.

Lebensmittel-technologie, 46, 2013, č. 3, s. 32-33
Objednávka kopie článku

Související informace:
Mikrořasy – nevyčerpatelný zdroj bioaktivních látek


Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora- Neužívejte dílo komerčně- Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI,
Agronavigator.cz.



APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.