Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Mánesova 1453/75, 120 00 Praha 2
pozvánka na Bioakademii

Navigace
Co potřebujete vědět nejdříve
Bio organizace
Akční tým a akční plán
Legislativa
Akce a semináře
Publikace
Informace z bio světa
Věda, výzkum, praxe
Bioprodukty
Infopult
Kontakty a odkazy
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
Považujete biopotraviny za zdravější než konvenční?
Ano.
Ano. 20%
Ne.
Ne. 20%
Počet hlasů : 529002

Web informace
Dnes : st - 19.6.2019
Svátek má : Leoš
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Je rajčatová biošťáva „výživnější“?
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 114261 ; Vydáno : 25.10. 2011 ; Autor : bs
Výsledky nové španělské studie.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

Z nové studie vyplývá, že šťáva z ekologicky pěstovaných rajčat obsahuje větší množství bioaktivních polyfenolů než šťáva z rajčat pěstovaných konvenčním způsobem.

Studie publikovaná v listu Food Chemistry přispívá k probíhající diskusi o obsahu živin v ekologicky pěstovaném ovoci a zelenině ve srovnání s odrůdami pěstovanými konvenčním způsobem. Pomocí analýzy hlavních složek, kterou provedli vědci ze španělské Universitat de Barcelona , bylo zjištěno, že obsah 12 fenolových sloučenin a antioxidační vlastnosti se u vzorků bio a klasické rajčatové šťávy vzájemně liší.

Základní rozdíly mezi ekologicky a konvenčními zemědělskými systémy pěstování plodin jsou ve způsobech hnojení půdy, které pak může teoreticky ovlivnit složení živin ve výsledných potravinách.

Předchozí studie přinesly ale opačné výsledky. V roce 2009 vyvolala studie britské FSA polemiku tím, že uvedla, že zde neexistují žádné rozdíly, co se týče obsahu živin. Výzkum prováděný na London School of Hygiene & Tropical Medicine dospěl k závěru, že neexistuje žádný důkaz, který by podpořil ekologické zemědělství a tvrzení, že biopotraviny obsahují větší množství nutričních látek. Nicméně několik posléze publikovaných menších studií zjistilo vyšší množství živin u ekologicky pěstovaných potravin včetně jahod.

Navíc také výsledky francouzských vědců jsou zcela v rozporu se stanoviskem FSA, protože podle nich ekologické rostlinné produkty obsahují více sušiny a minerálů (železa a hořčíku) a více antioxidantů, fenolů a polyfenolů.

Zjištění nové španělské studie se tedy se závěry francouzských vědců shodují. Jejich odůvodnění se opírá o tvrzení, že v případě, kdy se pěstují rostliny za přispění umělých hnojiv, ztrácejí přirozené obranné mechanismy. To může vést ke snížení odolnosti rostlin vůči nemocem včetně snížení obsah minerálů, vitaminů a sekundárních metabolitů, které jsou považovány za látky prospěšné pro lidské zdraví.

Zdroj: Organic tomato juice more „nutritions“ than conventional juice?, bio-info.cz



 


Aplikace
Knihkupectví
Infopult
Terminologický slovník
Diskuzní fórum
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc červen 2019 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dnešní články
Rizika antibiotik používaných ve faremních chovu
Erwinia carotovora.">Užitečné versus škodlivé bakterie
Bacillus a kompostové extrakty) pro potlačování bakteriální rakoviny rajčat.">Alternativní způsoby ochrany rajčat proti bakteriální rakovině
Rakouští vědci vyvíjejí přírodní účinnou látku proti bakteriální spále růžovitých rostlin
Prospěšné mikroby v půdě a jejich využívání
Dva nové přípravky pro organickou produkci
Prospěšná aplikace kejdy na podzim
Zdokonalená metoda detekce patogenů rostlin
Využití organických kyselin k zamezení růstu mikroorganismů u čerstvých biojablek a listového salátu
Je rajčatová biošťáva „výživnější“?

Nejčtenější články
Závěrečná zpráva KEZ o.p.s. za rok 2003
Biopotravinou roku 2003 jsou kozí výrobky z farmy manželů Dobrovolných
BIO NEBIO......aneb bylo nebylo o biopotravinách a fair trade s welfarem na talíři
BioFach 2004
Akční plán České republiky pro rozvoj ekologického zeměděství
Stav ekologického zemědělství v 25 členských státech EU
Zamyšlení nad diskusí o Ekologické daňové reformě
Ochratoxin A v cereálních výrobcích z konvenčního a ekologického zemědělství
Ekozemědělců ve střední Evropě přibývá
Seznam ekofarem nabízejících agroturistiku

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 5 Zobrazit následující

KEZ Kontrola ekologického zemědělství

KEZ Kontrola ekologického zemědělství