Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Mánesova 1453/75, 120 00 Praha 2
pozvánka na Bioakademii

Navigace
Co potřebujete vědět nejdříve
Bio organizace
Akční tým a akční plán
Legislativa
Akce a semináře
Publikace
Informace z bio světa
Věda, výzkum, praxe
Bioprodukty
Infopult
Kontakty a odkazy
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
Považujete biopotraviny za zdravější než konvenční?
Ano.
Ano. 20%
Ne.
Ne. 20%
Počet hlasů : 529023

Web informace
Dnes : čt - 20.6.2019
Svátek má : Květa
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Využití organických kyselin k zamezení růstu mikroorganismů u čerstvých biojablek a listového salátu
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 114671 ; Vydáno : 1.11. 2011 ; Autor : Hv ; Zdroj : ÚZPI
Studie korejských vědců posuzovala antimikrobiální účinek organických kyselin na mikroorganismy Escherichia coli O 157:H7, Salmonella typhimurium a Listeria monocytogenes.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Studie korejských vědců byla zaměřena na hodnocení antimikrobiálního účinku organických kyselin na mikroorganismy Escherichia coli O 157:H7, Salmonella typhimurium a Listeria monocytogenes u celých červených biojablek a listového salátu. Některé dřívější studie již měly za cíl zjistit, zda je možné používat organické kyseliny jako sanitační prostředek. Nicméně žádná z těchto studií neporovnávala antimikrobiální účinky různých organických kyselin na čerstvé biopotraviny, včetně hodnocení barevných změn těchto produktů.
V rámci studie byly vzorky celých čerstvých červených biojablek a salátu naočkovány směsí tří kmenů, přičemž každý ze tří výše uvedených patogenů přenášených jídlem byl po dobu 0, 0,5, 1, 5 a 10 minut vystaven působení 1% a 2% kyselin (propionovou, octovou, mléčnou, jablečnou a citronovou).
S delší dobou působení a s vyšší koncentrací organické kyseliny se výrazněji, ve srovnání s kontrolním vzorkem destilované vody, projevovalo snížení růstu mikroorganismů. Zároveň byly pozorovány i rozdíly v antimikrobiálním působení mezi jednotlivými organickými kyselinami.
Po 10 min ošetření 1% a 2% organickými kyselinami došlo v případě jablek při aplikaci kyseliny propionové ke snížení (0,92 až 2,75 log), octové (0,52 až 2,78 log), mléčné (1,69 až >3,42 log), jablečné (1,48>3,42 log) a citronové (1,52 až >3,42 log), byl tedy zjištěn, v porovnání s kontrolním vzorkem ošetřeným destilovanou vodou, výrazný (P<0,05) antimikrobiální účinek vůči třem potravinami přenášeným patogenům.
V případě listového salátu byla zjištěna tato snížení: u kyseliny propionové (0,93 až 1,52 log), octovou (1,13 až 1,74 log), mléčná (1,87 až 2,54 log), jablečnou (2,32 až 2,98 log) a kyselinou citronovou snížení (1,85 až 2,86 log). I zde se projevil, v porovnání s kontrolním vzorkem ošetřeným destilovanou vodou, výrazný (P<0,05) antimikrobiální účinek.
Co se týče změny barvy červených biojablek, nebyly po ošetření ani jednou z organických kyselin pozorovány v průběhu skladování žádné výrazné rozdíly.
 
Journal of Food Science, 2011, 76, č. 6, s. M293-M298
Use of Organic Acids to Inactiveate Escherichia coli O 157:H7, Salmonella Typhimurium, and Listeria monocytogenes on Organic Fresh Apple and Lettuce

 


Aplikace
Knihkupectví
Infopult
Terminologický slovník
Diskuzní fórum
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc červen 2019 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dnešní články
Rizika antibiotik používaných ve faremních chovu
Erwinia carotovora.">Užitečné versus škodlivé bakterie
Bacillus a kompostové extrakty) pro potlačování bakteriální rakoviny rajčat.">Alternativní způsoby ochrany rajčat proti bakteriální rakovině
Rakouští vědci vyvíjejí přírodní účinnou látku proti bakteriální spále růžovitých rostlin
Prospěšné mikroby v půdě a jejich využívání
Dva nové přípravky pro organickou produkci
Prospěšná aplikace kejdy na podzim
Zdokonalená metoda detekce patogenů rostlin
Využití organických kyselin k zamezení růstu mikroorganismů u čerstvých biojablek a listového salátu
Je rajčatová biošťáva „výživnější“?

Nejčtenější články
Závěrečná zpráva KEZ o.p.s. za rok 2003
Biopotravinou roku 2003 jsou kozí výrobky z farmy manželů Dobrovolných
BIO NEBIO......aneb bylo nebylo o biopotravinách a fair trade s welfarem na talíři
BioFach 2004
Akční plán České republiky pro rozvoj ekologického zeměděství
Stav ekologického zemědělství v 25 členských státech EU
Zamyšlení nad diskusí o Ekologické daňové reformě
Ochratoxin A v cereálních výrobcích z konvenčního a ekologického zemědělství
Ekozemědělců ve střední Evropě přibývá
Seznam ekofarem nabízejících agroturistiku

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 5 Zobrazit následující

KEZ Kontrola ekologického zemědělství

KEZ Kontrola ekologického zemědělství