Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Mánesova 1453/75, 120 00 Praha 2
pozvánka na Bioakademii

Navigace
Co potřebujete vědět nejdříve
Bio organizace
Akční tým a akční plán
Legislativa
Akce a semináře
Publikace
Informace z bio světa
Věda, výzkum, praxe
Bioprodukty
Infopult
Kontakty a odkazy
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
Považujete biopotraviny za zdravější než konvenční?
Ano.
Ano. 20%
Ne.
Ne. 20%
Počet hlasů : 530455

Web informace
Dnes : po - 19.8.2019
Svátek má : Ludvík
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Biopotravinou roku 2003 jsou kozí výrobky z farmy manželů Dobrovolných
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 18178 ; Vydáno : 13.9. 2003 ; Autor : -mik- ; Zdroj : ÚZPI
Jogurt a jogurtové mléko, kefír, žervé a tři typy sýrů z kozího mléka. Velkou váhu mělo také to, že výrobky z kozího mléka jsou vhodnou alternativou pro lidi alergické na mléko kravské. Biomaso. Biomáslo.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Jogurt a jogurtové mléko, kefír, žervé a tři typy sýrů z kozího mléka, které produkuje farma manželů Dobrovolných z Ratibořic u Jaroměřic nad Rokytkou, získaly od odborné poroty ocenění "Česká biopotravina roku 2003" a peněžní odměnu 20 tisíc Kč.
Porota vybrala z celkem 19 přihlášených biovýrobků od 14 firem výrobky z kozí farmy pro široký sortiment, vynikající chuť a výrazný obal. Velkou váhu mělo také to, že výrobky z kozího mléka jsou vhodnou alternativou pro lidi alergické na mléko kravské.

V soutěži, kterou vyhlašuje Svaz ekologických zemědělců Pro-Bio a Nadace Partnerství ve spolupráci s právě probíhajícím veletrhem zdravé výživy a přírodních produktů Harmonie 2003, byly uděleny čestná ocenění ještě čtyřem dalším výrobcům biopotravin.

Za uvedení 15 druhů biomasa na pulty 59 supermarketů a hypermarketů na českém trhu získala čestné uznání společnost Biopark, s.r.o. Podle slov zástupce společnosti Kamila Tomana nejsou zvířata na porážce ničím stresována, v těsném sousedství jatek jsou pastviny a biovýkrmna, takže zvířata netrpí dlouhým převozem. Masné produkty jsou navíc baleny v ochranné atmosféře, což přispívá k vyšší kvalitě výrobků.

Další čestné uznání získal obal na biomošty, který po otevření zamezuje průniku vzduchu k nápoji, čímž se významně prodlouží jeho trvanlivost. V tomto obalu dodává na náš trh firma Zámecké sady Chrámce u Mostu své ovocné mošty. Čestné uznání bylo uděleno také mlékárenské společnosti Olma Olomouc, která na trh loni uvedla biomléko, které se za krátkou dobu stalo nejprodávanějším bioproduktem v Česku. Olma dodává na trh také biojogurty. Podle slov Jaroslava Fišera z Olmy je cena bio mléka kvůli přidané hodnotě a výrobním technologiím dražší než mléka z konvenčního zemědělství, ale přesto si biomléko své zákazníky našlo. Co se vyrobí, to se i prodá, dodal Fišer.

Poslední čestné uznání získala farma Filoun pana Josefa Šourka za výrobu tradičního a kvalitního regionálního biomásla, prodávaného jako Filounské máslo. Josef Šourek je také držitelem dalšího ocenění, tzv. Bartákovým hrncem, který je každoročně udělován nejlepšímu ekozemědělci roku.

Předávání cen proběhlo v pražské Truhlářské ulici, v nedávno otevřené restauraci Albio, která je zaměřena na biopotraviny. K restauraci patří také biopekárna, která dvakrát denně peče čerstvé pečivo podle tradičních receptů a z tradičních obilovin. V místním bioobchodě můžete také zakoupit tři druhy šetrné kosmetiky, čerstvé biovoce a široký sortiment bioproduktů. Součástí Albia je také informační centrum, kde si návštěvník může najít v ekologických časopisech a letácích informace o nejrůznějších ekologických tématech.

Biopotravina je potravina vyrobená za podmínek uvedených v zákoně č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a splňující požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost stanovené zvláštními předpisy, na nichž bylo vydáno osvědčení o původu biopotraviny a naleznete ji na seznamu schválených biopotravin. Dohled nad kvalitou bioproduktů a oprávněním používat oznažení BIO má obecně prospěšná společnost KEZ, kontrola ekologického zemědělství.

Martin Mach

http://www.ekolist.cz

EkoList, 12. 9. 2003

Aplikace
Knihkupectví
Infopult
Terminologický slovník
Diskuzní fórum
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc srpen 2019 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Dnešní články
Rizika antibiotik používaných ve faremních chovu
Erwinia carotovora.">Užitečné versus škodlivé bakterie
Bacillus a kompostové extrakty) pro potlačování bakteriální rakoviny rajčat.">Alternativní způsoby ochrany rajčat proti bakteriální rakovině
Rakouští vědci vyvíjejí přírodní účinnou látku proti bakteriální spále růžovitých rostlin
Prospěšné mikroby v půdě a jejich využívání
Dva nové přípravky pro organickou produkci
Prospěšná aplikace kejdy na podzim
Zdokonalená metoda detekce patogenů rostlin
Využití organických kyselin k zamezení růstu mikroorganismů u čerstvých biojablek a listového salátu
Je rajčatová biošťáva „výživnější“?

Nejčtenější články
Závěrečná zpráva KEZ o.p.s. za rok 2003
Biopotravinou roku 2003 jsou kozí výrobky z farmy manželů Dobrovolných
BIO NEBIO......aneb bylo nebylo o biopotravinách a fair trade s welfarem na talíři
BioFach 2004
Akční plán České republiky pro rozvoj ekologického zeměděství
Stav ekologického zemědělství v 25 členských státech EU
Zamyšlení nad diskusí o Ekologické daňové reformě
Ochratoxin A v cereálních výrobcích z konvenčního a ekologického zemědělství
Ekozemědělců ve střední Evropě přibývá
Seznam ekofarem nabízejících agroturistiku

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 5 Zobrazit následující

KEZ Kontrola ekologického zemědělství

KEZ Kontrola ekologického zemědělství