Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Mánesova 1453/75, 120 00 Praha 2
pozvánka na Bioakademii

Navigace
Co potřebujete vědět nejdříve
Bio organizace
Akční tým a akční plán
Legislativa
Akce a semináře
Publikace
Informace z bio světa
Věda, výzkum, praxe
Bioprodukty
Infopult
Kontakty a odkazy
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
Považujete biopotraviny za zdravější než konvenční?
Ano.
Ano. 20%
Ne.
Ne. 20%
Počet hlasů : 530455

Web informace
Dnes : po - 19.8.2019
Svátek má : Ludvík
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Ochratoxin A v cereálních výrobcích z konvenčního a ekologického zemědělství
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 27805 ; Vydáno : 17.7. 2004 ; Autor : kvas ; Zdroj : ÚZPI
Zhodnocení příjmu ochratoxinu A u italských spotřebitelů včetně malých dětí z cereálních potravin získávaných z konvenčního a ekologického zemědělství a ze zemědělství s integrovanou regulací škůdců.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

Ochratoxin A je sekundární metabolit produkovaný hlavně plísní Penicillium verrucosum a Aspergillus ochraceus. Obvykle se považuje za kontaminant cereálií, jeho přítomnost však byla zjištěna také v kávě, pivu, sušeném ovoci, plodech vinné révy a ořechách. Podle některých studií je kontaminace OTA spojována především se skladováním. K zamezení růstu plísně a produkci mykotoxinu je zapotřebí dodržovat vhodné posklizňové podmínky (teplotu a vlhkost).
Na základě analýzy krve a mateřského mléka se zjistilo, že člověk je vystavován účinkům OTA. OTA je toxický pro ledviny. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny klasifikovala OTA jako pravděpodobný humánní karcinogen (IARC 1993).
Společný výbor expertů pro potravinářská aditiva FAO/WHO (JECFA 2001) na svém 56. zasedání došel k závěru, že mechanismy, kterými OTA poškozuje ledviny, nejsou známy, ačkoliv určité modely toxického účinku byly již navrženy.
JECFA ponechal dříve stanovený přechodný týdenní tolerovatelný příjem OTA ve výši 0,1 µg/kg tělesné hmotnosti (odpovídá 14 ng/den) a doporučil nové zhodnocení mykotoxinu v roce 2004. V Evropské unii je stanoven limit OTA v cereálních výrobcích ve výši 3 µg/kg (3 ng/g).

Na doporučení JECFA zajistit monitorování příjmu OTA v různých zemích, Itálie provedla studii, ve které se zjišťoval příjem OTA z cereálních výrobků na italském trhu (2001–2002) pocházejících z konvenčního a ekologického (organic) zemědělství a ze zemědělství s integrovanou regulací škůdců (integrated pest management agriculture).
Zjistilo se, že všechny komerční mouky a pekařské výrobky obsahovaly OTA v koncentraci hluboko pod povoleným limitem (3 µg/kg). Nejvyšší hodnota (0,816 µg/kg) byla zjištěna u vzorku celozrnné mouky pocházející z ekologického zemědělství. U mnoha vzorků byl obsah OTA pod limitem detekce. Jen zřídka hodnoty přesáhly hladinu 0,5 µg/kg, tj. limit, který stanovila Itálie pro obsah OTA v kojenecké výživě.
U dětské výživy 4 vzorky tento limit překročily. Určité významné rozdíly byly zjištěny mezi vzorky z konvenčního a ekologického zemědělství, pokud se posuzovaly specifické kategorie výrobků (např. výrobky pro děti ze semoliny a rýžové krémy). Pokud se berou do úvahy všechny druhy cereálních výrobků, žádné důležité rozdíly mezi těmito dvěma typy zemědělské praxe nebyly nalezeny.
Důležitým zjištěním bylo, že všechny potraviny pro děti pocházející ze zemědělství s integrovaným řízením škůdců, obsahovaly nedetektovatelné množství OTA, pravděpodobně proto, že se provádí přísná kontrola kvality jak surovin, tak konečných výrobků zpracovatelským průmyslem (šlo o jednu obchodní značku).
V oblasti Středomoří představují cereálie a výrobky z nich důležitou součást stravy pro dospělé i děti. V Evropě se odhaduje průměrná denní spotřeba cereálií ve výši 226,3 g. Akceptováním tohoto množství a za předpokladu tělesné hmotnosti 60 kg a nejvyššího zjištěného množství OTA (tj. 816 µg/kg), činí průměrný denní příjem 3,08 ng nebo týdenní příjem 21,6 ng OTA na kilogram tělesné hmotnosti. Porovnáním této hodnoty s přechodným tolerovatelným týdenním příjmem 100 ng/kg stanoveným JECFA (1996, 2001) lze konstatovat, že u italského spotřebitele nehrozí žádné významné riziko z konzumace OTA. Podobně ani dětem, které náhodně konzumují potraviny pro děti obsahující OTA v koncentraci mírně nad limitem stanoveným v Itálii (0,74 µg/kg) nehrozí významné riziko, neboť denní příjem činí průměrně 2,28 ng/kg.
Z uvedeného vyplývá, že italským spotřebitelům nehrozí významné riziko z konzumace cereálních výrobků. Potravin, které jsou kontaminovány OTA, však přibývá. Je třeba proto provádět přísné kontroly a odmítat závadné šarže.

Food Additives and Contaminants, 21, 2004, č. 6, s. 586–591


Aplikace
Knihkupectví
Infopult
Terminologický slovník
Diskuzní fórum
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc srpen 2019 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Dnešní články
Rizika antibiotik používaných ve faremních chovu
Erwinia carotovora.">Užitečné versus škodlivé bakterie
Bacillus a kompostové extrakty) pro potlačování bakteriální rakoviny rajčat.">Alternativní způsoby ochrany rajčat proti bakteriální rakovině
Rakouští vědci vyvíjejí přírodní účinnou látku proti bakteriální spále růžovitých rostlin
Prospěšné mikroby v půdě a jejich využívání
Dva nové přípravky pro organickou produkci
Prospěšná aplikace kejdy na podzim
Zdokonalená metoda detekce patogenů rostlin
Využití organických kyselin k zamezení růstu mikroorganismů u čerstvých biojablek a listového salátu
Je rajčatová biošťáva „výživnější“?

Nejčtenější články
Závěrečná zpráva KEZ o.p.s. za rok 2003
Biopotravinou roku 2003 jsou kozí výrobky z farmy manželů Dobrovolných
BIO NEBIO......aneb bylo nebylo o biopotravinách a fair trade s welfarem na talíři
BioFach 2004
Akční plán České republiky pro rozvoj ekologického zeměděství
Stav ekologického zemědělství v 25 členských státech EU
Zamyšlení nad diskusí o Ekologické daňové reformě
Ochratoxin A v cereálních výrobcích z konvenčního a ekologického zemědělství
Ekozemědělců ve střední Evropě přibývá
Seznam ekofarem nabízejících agroturistiku

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 5 Zobrazit následující

KEZ Kontrola ekologického zemědělství

KEZ Kontrola ekologického zemědělství