Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Mánesova 1453/75, 120 00 Praha 2
pozvánka na Bioakademii

Navigace
Co potřebujete vědět nejdříve
Bio organizace
Akční tým a akční plán
Legislativa
Akce a semináře
Publikace
Informace z bio světa
Bioprodukty
Biopotraviny
Infopult
Kontakty a odkazy
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
Považujete biopotraviny za zdravější než konvenční?
Ano.
Ano. 20%
Ne.
Ne. 20%
Počet hlasů : 529003

Web informace
Dnes : st - 19.6.2019
Svátek má : Leoš
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Češi přicházejí na chuť biopotravinám
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 22525 ; Vydáno : 22.1. 2004 ; Autor : -mik- ; Zdroj : ÚZPI
Spotřeba biopotravin, výrobků od ekologicky šetrných zemědělců, stoupá několik posledních let až o dvacet procent ročně a stejný růst se očekává v následujících letech.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Při nákupu potravin už není v poslední době vždy rozhodující cena. Češi rok od roku více sahají po dražším zboží, které nese logo "bio". Spotřeba biopotravin, výrobků od ekologicky šetrných zemědělců, stoupá několik posledních let až o dvacet procent ročně a stejný růst se očekává v následujících letech.

"Biopotraviny jsou vnímány jako potraviny čisté, bez zbytků pesticidů a chemických hnojiv a mnohem méně zpracované," vysvětluje vzrůstající oblibu Tom Václavík, šéf agentury Green marketing. Říci, že by byly přímo zdravější, se však lékařům nechce. "Neexistuje jediný vědecký důkaz, že jsou zdravější. České normy jsou spíše přísné, proto ani klasické potraviny nejsou a nemohou být špatné či škodlivé pro lidské zdraví," říká předseda Fóra zdravé výživy Rudolf Poledne. V tuzemsku jsou biopotraviny v obchodech snadno k rozpoznání. Jsou označeny zelenou zebrou s nápisem Bio, což zaručuje, že byly vyrobeny k přírodě šetrným způsobem. Není-li tomu tak, čekají na prodejce i výrobce od kontrolní organizace KEZ pokuty v řádu statisíců. Zhruba tisícovku biovýrobků je dnes v tuzemsku možné koupit ve třech stovkách prodejen specializovaných na zdravou výživu a ve většině hypermarketů. "V současnosti máme více než osmdesát biovýrobků a počet stále stoupá," říká Petr Uchytil z Delvity s tím, že v mateřské firmě Delhaze v Belgii se biopotravin prodávají čtyři stovky druhů. "Postupně i v Česku vzniká a rozrůstá se skupina lidí, která biopotraviny upřednostňuje," dodává Jana Havlíčková ze společnosti Carrefour. Loni Češi podle odhadu Green marketing za potraviny se zelenou nálepkou utratili až 240 milionů korun. "Spotřeba biopotravin stoupá nejen úměrně životní úrovni, ale i vzdělanosti. Roli hraje i věk. Mladí o zdravé výživě více přemýšlejí," říká Otakar Jiránek, šéf společnosti Country Life, který začal biopotraviny dovážet do Čech už na začátku 90. let. Vyšší příjem je pro větší oblibu biopotravin potřeba. Jejich ceny jsou totiž o dvacet až sto procent vyšší než u klasického jídla. Například půlkilový pecen chleba Šumava je v Carrefouru k mání za 11,40 zatímco biochleba stojí 19,90. Vyšší cena je podle zemědělců dána náročnější výrobou, například plevel se ničí ručně, a ne postřiky. "Biopotraviny nejsou drahé, ale konvenční potraviny extrémně levné," říká Hana Zemanová z Pro Bio ligy, která provozuje informační centrum. "Kdyby se do cen běžných potravin promítlo znečišťování životního prostředí, byly by dražší," dodává. "Zákazníci si neuvědomují, že nízkou cenu konvenčních potravin způsobuje jejich ohromný přebytek a různé technologické náhražky při výrobě, aby se dosáhlo co nejnižší ceny," říká Karel Tachecí, který pěstuje biozeleninu u Litoměřic. Kromě toho nabízí i normální zeleninu, což podle něho není tak "finančně zajímavé." I přes stoupající nabídku ekologických farmářů není stále podle obchodníků dostatečná. "Český trh není ještě nasycen, spousta biopotravin na něm vůbec není," uvedl Karel Matěj ze společnosti Pro-Bio, která vykupuje produkty od domácích zemědělců. "K nedostatkovým patří vejce, máslo, zelenina a ovoce," říká Zemanová. Poměrně dostatek je čajů, koření či olejů, naopak přebytky jsou občas u hovězího. Z více než 700 ekologických farem chová skoro 80 procent z nich na pastvinách skot, což je výhodnější než třeba pěstovat ovoce. Většina chovatelů tele odchová podle ekologických pravidel na mateřském mléku, ale do jateční váhy už ho dají vykrmit normálním zemědělcům. "Češi nejsou ochotni připlácet si za biohovězí tolik, aby se ekologickým zemědělcům vyplatil výkrm ve větší míře," vysvětluje Kamil Toman z ekodružstva Severozápad. Ani biohovězí tak na celkové konzumaci (stejně jako ostatní biopotraviny) zatím netvoří ani jedno procento.
***

Zdravé potraviny

Co je biopotravina

* biopotravina je výrobek ekologického zemědělství
* splňuje-li všechny podmínky (musí mít osvědčení), je označená logem "zebry" a nápisem BIO
* při jejich výrobě se nesmí používat umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy či chemické látky vylepšující barvu, chuť či vůni
* jde-li o maso, nesmí chovatelé zvířatům podávat antibiotika, hormony, nesmí chovat zvířata v kleci apod.
* kontroly provádí z pověření ministerstva zemědělství nezávislá organizace KEZ (www.kez.cz); ta uděluje či odebírá osvědčení, popřípadě pokuty za neoprávněné označení jako ekologický (bio) výrobek;

Bioprodukty v Česku

* na trhu je certifikováno přes 1000 druhů biopotravin, z toho 400 pochází z dovozu
* loni se za biopotraviny v tuzemsku utratilo podle odhadů 180 až 240 milionů korun
* v následujících letech se očekává nárůst zhruba o dvacet procent ročně
* více než polovina biopotravin se prodává přes sítě hypermarketů a supermarketů, čtvrtina ve specializovaných prodejnách

Martina Patočková, Jiří Štický (MF Dnes)

http://www.ekolist.cz

EkoList, 21. 1. 2004

 


Aplikace
Knihkupectví
Infopult
Terminologický slovník
Diskuzní fórum
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc červen 2019 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dnešní články
Nizozemci kupují výrazně více bioproduktů
V Itálii byly zabaveny falešné biopotraviny
Zimné překvapení od Sonnentoru
Vánoční biosušenky
Biopotraviny ve školním stravování
Každé páté dánské vejce je bio
Vývoj v sektoru biomléka
Projekt Bioškoly jen s polovičním úspěchem
Dánská vláda požaduje 60 % biopotravin ve veřejném stravování
Dvě novinky z Polabských mlékárem

Nejčtenější články
Biopotravinou roku 2003 jsou kozí výrobky z farmy manželů Dobrovolných
Co je to BIOPRODUKT
BIOPOTRAVINA
Ochratoxin A v cereálních výrobcích z konvenčního a ekologického zemědělství
Ekozemědělců ve střední Evropě přibývá
Září 2006 – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství
Proč jsou biopotraviny dražší
Používání dusitanů a dusičnanů v masných výrobcích z ekologické produkce
Český a světový trh s biopotravinami
Češi přicházejí na chuť biopotravinám

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 5 Zobrazit následující

KEZ Kontrola ekologického zemědělství

KEZ Kontrola ekologického zemědělství