Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Mánesova 1453/75, 120 00 Praha 2
pozvánka na Bioakademii

Navigace
Co potřebujete vědět nejdříve
Bio organizace
Akční tým a akční plán
Legislativa
Akce a semináře
Publikace
Informace z bio světa
Bioprodukty
Biopotraviny
Infopult
Kontakty a odkazy
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
Považujete biopotraviny za zdravější než konvenční?
Ano.
Ano. 20%
Ne.
Ne. 20%
Počet hlasů : 529138

Web informace
Dnes : st - 26.6.2019
Svátek má : Adriana
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Používání dusitanů a dusičnanů v masných výrobcích z ekologické produkce
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 22574 ; Vydáno : 24.1. 2004 ; Autor : suk ; Zdroj : ÚZPI
Diskutují se výhody a rizika používání dusitanů. Nepřípustnost jejich používání by znamenala omezení sortimentu masných výrobků z ekologicky vyprodukovaného masa.
fiogf49gjkf0d
Použití solicích směsí je výhodné z hlediska senzorických vlastností a mikrobiologické nezávadnosti a stability masného výrobku. Avšak s ohledem na toxikologické důvody je jejich použití do ekologických potravin stěží slučitelné s očekáváním spotřebitele. Význam použití dusitanu kvůli eliminaci botulotoxinu bývá poměrně nadhodnocován i vzhledem k výjimečnosti výskytu botulinu a vzhledem k možnosti jeho senzorického rozpoznání. Je zřejmé, že horní limit pro použití dusitanu ve směrnici EU č. 95/2 není stanoven podle hygienických nebo technologických hledisek. Pokud by skutečně masné výrobky dosahovaly tohoto limitu, pak by každý dospělý (v Německu) přijímal kolem 140 % přípustné denní dávky.
Na druhé straně bývá nedoceňován význam přídavku dusitanu pro senzorické vlastnosti masných výrobků. Zejména antioxidační efekt dusitanů může být jen stěží nahrazen látkami, které jsou slučitelné s s principy ekologické produkce. Zákaz používání dusitanů by proto znamenal omezení pestrosti surovin a výrobních procesů do té míry, že by bylo obtížné rozšiřovat trh s organickým masem. Proto by mělo být povoleno používání dusitanu při zpracování masa z ekologické produkce, a to v míře potřebné k vytvoření požadované barvy a aromatu.
Fleischwirtschaft, 83, 2003, č. 11, s. 138–142

 


Aplikace
Knihkupectví
Infopult
Terminologický slovník
Diskuzní fórum
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc červen 2019 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dnešní články
Nizozemci kupují výrazně více bioproduktů
V Itálii byly zabaveny falešné biopotraviny
Zimné překvapení od Sonnentoru
Vánoční biosušenky
Biopotraviny ve školním stravování
Každé páté dánské vejce je bio
Vývoj v sektoru biomléka
Projekt Bioškoly jen s polovičním úspěchem
Dánská vláda požaduje 60 % biopotravin ve veřejném stravování
Dvě novinky z Polabských mlékárem

Nejčtenější články
Biopotravinou roku 2003 jsou kozí výrobky z farmy manželů Dobrovolných
Co je to BIOPRODUKT
BIOPOTRAVINA
Ochratoxin A v cereálních výrobcích z konvenčního a ekologického zemědělství
Ekozemědělců ve střední Evropě přibývá
Září 2006 – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství
Proč jsou biopotraviny dražší
Používání dusitanů a dusičnanů v masných výrobcích z ekologické produkce
Český a světový trh s biopotravinami
Češi přicházejí na chuť biopotravinám

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 5 Zobrazit následující

KEZ Kontrola ekologického zemědělství

KEZ Kontrola ekologického zemědělství