Tučně označené položky jsou povinné a musí mít platný e-mailový formát.
Od :
Komu :
Předmět :
Komentář :
      

Olej z emu přináší naději
Článek : 5266 ; Vydáno : 26.4. 2002 ; Autor : Ing. Ivana Lepešková
Tisknuto z : Agronavigátor - http://www.agronavigator.cz/

olej z emu, složení, účinky na kožní onemocnění, popáleniny, jizvy, dermatologické problémy, nosič pro mnohé léky

fiogf49gjkf0d
V Austrálii žije kromě symbolického klokana i pták běžec - emu. Poskytuje nejen kůži a peří, ale zejména velmi zdravé maso. V posledních deseti letech vzrostl význam tohoto ptáka i kvůli živočišnému oleji. Z tukové tkáně emu se získává olej, jehož účinky objevili a ověřili původní obyvatelé Austrálie. Byl to jejich všelék. Olej obsahuje více než 70 % nenasycených mastných kyselin, největší zastoupení má kyselina olejová (40 %) spolu s kyselinou linolovou. Pozornost si však zaslouží složky jako je oleostearová a gama linolová kyselina. Olej z emu mnohem lépe proniká do kůže než minerální oleje a díky této vlastnosti se už úspěšně použil jako nosič pro mnohé léky.
Emu-olej je v jistých situacích nenahraditelný. Psoriáza (lupenka) je poměrně rozšířená nemoc, u každého pacienta má jiný průběh a žádný lék k trvalému odstranění tohoto onemocnění neexistuje. Emu-olej tím, že rychleji proniká kůží, ji účinněji promašťuje a urychluje hojení tohoto onemocnění, ovšem nezamezí následné recidivě. Odborná literatura často popisuje blahodárný účinek emu-oleje například na ekzémy, růžovku a lupy.
Dr. Griswold z University v Texasu léčil vážné popáleniny emulzí z emu, která obsahovala 20 % emu-oleje a pozoroval, že se popáleniny rychleji hojily. Je pravda, že obdobný účinek má i Aloe Barbadensis, které se tradičně používá na popáleniny 2. a 3. stupně. Co však aloe nenabízí, je léčení jizev, které zůstávají po popáleninách. A emu-olej působí nejen na jizvy po popáleninách, ale i po jiných zraněních. Výborný je na rychlé zhojení po projevech herpesu, spálenin, po opalování či zčervenání dětské pokožky. Emu-olej není živnou půdou pro mikroorganismy. Právě naopak, kontroluje a normalizuje mikroflóru na lidské kůži. Znovuobjevení emu-oleje je i odpovědí na stále častěji se vyskytující nepříjemné alergické reakce, které jsou způsobeny konzervačními přídavky v kosmetických přípravcích.
Emu-olej se používá i při dalších problémech (strie, stařecké skvrny, zánětlivé onemocnění kloubů, proleženiny, popraskané rty, odřeniny), ale není určený výhradně na dermatologické problémy. Přípravky z něho (nebo přímo olej) dobře poslouží i bezproblémové pleti, která je příliš suchá nebo vystavená vlivu nepříznivého počasí. Chrání ji v létě i v zimě. Kromě toho se v lékárnách objevují i šampóny s obsahem emu-oleje, které pomáhají v boji proti lupům a suché pokožce hlavy.
www.hnx.sk